Noi săpături în locul unde a fost găsit coiful de la Coțofenești. Ce caută arheologii

DE Florentina Enache | Actualizat: 02.04.2025 - 14:37
Noi săpături în locul unde a fost găsit coiful de la Coțofenești. Ce caută arheologii - Foto: X
Noi săpături în locul unde a fost găsit coiful de la Coțofenești. Ce caută arheologii - Foto: X

Noi săpături arheologice vor fi efectuate în județul Prahova în vara acestui an, în zona în care a fost găsit coiful de la Coțofenești. Specialiștii presupun că în acel areal ar exista o cetate getică.

SHARE

Noi săpături arheologice vor fi efectuate în județul Prahova în vara acestui an în zona în care a fost găsit coiful de la Coțofenești în urmă cu aproape 100 de de ani, specialiștii presupunând că în acel areal ar exista o cetate getică.

Noi săpături în locul unde a fost găsit coiful de la Coțofenești. Ce caută arheologii

„În zonă nu au fost făcute săpături niciodată. Singurele săpături, să spunem, care s-au făcut au fost făcute în anii '30, când s-a descoperit coiful, dar nu s-a făcut săpătură sistematică, ci pur și simplu s-a încercat să se vadă dacă există vreun mormânt, ceva în zona unde a fost găsit coiful'', a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, managerul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, Mihai Dumitrache.

Potrivit acestuia, se presupune că în zonă a existat o cetate getică.

„Noi presupunem că în zonă ar exista o cetate getică, deci zona a fost clară locuită și sperăm să demarăm săpăturile în această vară'', a precizat sursa citată.

El a menționat că proiectul a fost gândit în urmă cu mai mulți ani, însă demersurile au fost accelerate după furtul coifului de la Coțofenești.

„Proiectul este mai demult gândit, iar acum, cu coiful, normal că s-a amplificat un pic și dorim să vedem ce e acolo exact, dar e un proiect mai vechi, de câțiva ani. Au fost probleme de finanțare. Acum o parte din finanțare este asigurată prin bugetul recent aprobat'', a arătat Mihai Dumitrache.

Acesta a explicat că zona în care vor fi făcute săpături este una de deal, greu accesibilă și se estimează că proiectul se va întinde pe o durată de cel puțin doi-trei ani.

Studenți de la universitățile și facultățile de profil din țară care sunt interesați de partea de arheologie și partea de geți și daci vor fi invitați să participe la săpături, a mai precizat managerul muzeului.

Coiful de aur de la Coțofenești, datat în secolele V-IV î.Hr. și trei brățări dacice din aur de la Sarmizegetusa Regia, din a doua parte a secolului I î.Hr., unele dintre cele mai importante artefacte din patrimoniul național al României, au fost furate, pe 25 ianuarie, în urma unui ''incident deosebit de grav'' care a avut loc la sediul Muzeului Drents din Assen, Olanda, a anunțat la acea dată Ministerul Culturii. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te