Noi alimente specifice Crăciunului vor avea un preț redus. Ce pot cumpăra românii mai ieftin

DE Alin Crișan | Actualizat: 17.10.2023 - 20:21
Noi alimente specifice Crăciunului vor avea un preț redus. Ce pot cumpăra românii mai ieftin - Foto: Ziarul de Iași/ Imagine cu caracter ilustrativ

Noi alimente specifice Crăciunului vor avea un preț redus. Află ce poți cumpăra mai ieftin din magazine în pragul sărbătorilor.

SHARE

Vom putea cumpăra alimentele de bază mai ieftine până pe 31 ianuarie. Plafonarea adaosului comercial în cazul lor a fost prelungită până la finalul lunii ianuarie.

Noi alimente specifice Crăciunului vor avea un preț redus. Ce pot cumpăra românii mai ieftin

Pe listă au fost adăugate opt produse specifice Crăciunului, cum ar fi margarina, varza murată și cozonacul. Până acum, reducerile au fost semnificative doar la fructe și legume.

Pe lângă cele 14 produse de bază care se aflau pe listă, autorităţile au mai adăugat opt alimente care sunt folosite de români de sărbători.

Citește și: Importăm alimente, băuturi și tutun în valoare de un miliard de euro pe lună. Mărfurile ajung la noi

Aceste produse sunt orezul, bulionul, margarina, smântâna, drojdia, cozonacul, varza murată și usturoiul.

Guvernanţii n-au precizat încă specificaţiile produselor care vor beneficia de adaos comercial redus, au spus însă că este vorba de alimentele cele mai consumate din categoria lor. De exemplu, în cazul orezului, dintre toate tipurile se va ieftini cel cu bobul rotund, dintre categoriile de smântână se va ieftini cea cu concentrație 12% grăsime, iar dintre cozonaci, cel clasic cu nucă.

Florin Barbu, Ministrul Agriculturii: „Cele mai consumate. Vorbim de bulion, cozonac clasic, nu cel din Italia, adică produs în România.”

Anul trecut, de Crăciun, peste șapte milioane de cozonaci au ajuns pe mesele românilor.

Deşi guvernanții spun că a fost un dialog deschis, producătorii și procesatorii au unele nemulțumiri, iar unii au încercat să fenteze legea şi să scoată de pe piață produsele care ar trebui să fie ieftinite.

Feliciu Paraschiv, vicepreședintele Asociației Micilor Comercianți: „N-a fost o veste plăcuta pentr retaileri sau producători care au trebuit să plafoneze preţurile. Haideţi să ne uităm în piaţă: unii dintre producători au vrut să evite legea adică au apărut produse, transformate din cele vechi - pâinea care a devenit cu secară şi au ieşit de sub incidenţa legii. Făină şi mălai a apărut de 1,5 kg, lucru care nu ni se pare pare OK. Adică nu e nicio raţiune să măreşti de la 1 kg la 1,5 decât dacă vrei să eludezi legea.”

Citește și: Până când vor primi românii bani de la stat pentru alimente. Vizate sunt 2,5 milioane de persoane

Din lista veche va fi scos pepenele verde și înlocuit cu perele. Pană acum, cele mai mari reduceri au fost la fructe şi legume, dar trebuie să ținem cont că a fost sezonul lor. Cei din industrie spun însă că aceste ieftiniri au dus la scumpirea altor produse. Şi clienții spun că nu simt reducerile la raft.

Reporter: „Aţi observat vreo scădere la ulei, zahăr, faina?”
Client: „Nesemnificativă. La uleiul pe care îl iau eu, aproape că n-a scăzut nimic.”

Client: „Creştere a preţurilor, de scăzut, nu. N-am văzut nimic.”

Pană acum, trei operatori economici au fost amendaţi de inspectorii antifraudă pentru nerespectarea cotei de adaos comercial, potrivit știrilerprotv.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te