Dr. Radu Țincu: Informarea corectă și conștientizarea situației sunt esențiale

DE Radu Țincu | Actualizat: 23.03.2020 - 16:37

Epidemia de coronavirus reprezintă o provocare pentru societatea actuală. Este o provocare pentru fiecare dintre noi, pentru sistemele de sănătate publică, dar și pentru sistemele financiare.

SHARE

Toată lumea întreabă care poate fi evoluția pandemiei, dar mai ales care sunt măsurile care se impun. Este cea mai dificilă întrebare, iar răspunsurile nu pot fi date decât de evoluția în timp real a acestei pandemii.

Nimeni nu poate anticipa cu claritate modul în care situația va evolua. Dacă ne raportăm la datele istorice ce privesc pandemiile, putem găsi câteva răspunsuri, însă pandemiile istorice care au lovit omenirea nu mai sunt reproductibile astăzi.

Circumstanțele sociale și demografice sunt total diferite față de cele din secolele trecute. Populația zilelor noastre este caracterizată de o mobilitate extraordinară. Un pacient contaminat poate ajunge în cel mult 24 de ore în orice colț al planetei.

Controlul asupra circulației populației este elementul principal care poate limita răspândirea epidemiei. Măsurile restrictive nu trebuie privite ca o îngrădire a drepturilor și libertăților cetățenilor, fiind, în acest caz, măsuri de protecție pentru populație.

Există în acest moment două modalități de transmitere: importul de cazuri deja contaminate provenind din zonele deja afectate și transmiterea intracomunitară.

Măsurile de restricționare au efect preventiv maxim atunci când principala cale de răspândire este reprezentată de importul de noi cazuri contaminate.

Închiderea zonelor de focar și limitarea la maximum a mobilității din aceste zone reprezintă prima și cea mai importantă măsură ce trebuie adoptată.

A doua posibilitate de răspândire a virusului este determinată de transmiterea intracomunitară. Atunci când numărul de cazuri dintr-o arie geografică începe să crească, iar populația nu respectă măsurile de izolare la domiciliu, apare transmiterea interumană în aceeași comunitate.

Din acest moment, este extrem de dificil de controlat fenomenul, având în vedere faptul că există o perioadă de incubație asimptomatică în care persoana respectivă poate transmite boala.

Mai mult decât atât, mulți pacienți cu simptomatologie sugestivă pentru coronavirus au continuat să își desfășoare activitățile cotidiene fără să considere necesară izolarea la domiciliu, devenind în acest fel surse de infecție pentru comunitatea din care fac parte.

Dincolo de măsurile generale și locale adoptate de autorități, elementul cel mai important este modul în care fiecare dintre noi, în mod individual, ne comportăm în fața pandemiei.

Informarea corectă și conștientizarea situației cu obiectivitate sunt elemente esențiale, la care se adaugă responsabilitatea individuală.

Fiecare persoană trebuie să înțeleagă faptul că transmiterea virusului îi poate afecta pe cei dragi, pornind de la copii, părinți sau prieteni.

Întoarcerea unor persoane din zonele de focar determină obligativitatea declarării acestei realități și izolarea la domiciliu.

Faptul că încercăm să ascundem adevărul nu face altceva decât să crească riscul ca rudele noastre, familia sau prietenii să fie contaminați chiar de către noi.

Toate măsurile restrictive luate de către autorități, cum ar fi închiderea unor instituții publice, trebuie să fie dublate de înțelegerea faptului că, dacă nu mai participăm la evenimentele anulate sau amânate, trebuie să evităm cât mai mult zonele publice aglomerate.

Degeaba se închid școlile, dacă tinerii se aglomerează în cafenele, baruri sau mall-uri. Scopul pentru care școlile se închid este acela de a limita contactul interuman din zonele aglomerate.

Cheia prevenției este realizată prin responsabilitate individuală și disciplină. Măsurile luate de autorități trebuie respectate în totalitate.

Aparținătorii persoanelor internate în spital trebuie să înțeleagă faptul că măsurile de carantină sunt menite să protejeze pacienții internați care se află și așa într-o situație medicală delicată.

Dacă într-adevăr dorim binele rudelor sau prietenilor internați, suntem cu adevărat eficienți dacă respectăm măsurile de carantină din spital.

Măsurile de igienă personală sunt esențiale. Din cauza faptului că virusul „gripei noi“ rezistă pe suprafețe, iar populația vine în contact cu acestea,  este necesară o igienă riguroasă a mâinilor. Trebuie să învățăm să ne spălăm corect pe mâini.

Cea mai eficientă metodă de spălare a mâinilor este utilizarea apei și săpunului pentru cel puțin 20 de secunde. Dezinfecția suprafețelor cu produse pe bază de clor completează măsurile de igienă personală.

Panica indusă populației nu face altceva decât să creeze dezorientare și să crească impactul negativ pe care pandemia îl are.

Reacțiile imprevizibile și disproporționate ale populației cresc presiunea asupra serviciilor de sănătate, dar și asupra serviciilor publice, în special pe cele de alimentație publică sau cele farmaceutice.

Sincopele în aprovizionarea orașelor sunt determinate nu de o problemă neapărat reală sau de imposibilitatea distribuitorilor, ci mai degrabă de faptul că populația cumpără produse în cantități uriașe, într-o perioadă foarte scurtă de timp.

Sunt și persoane care susțin faptul că măsurile și îngrijorarea sunt nejustificate, considerând că această infecție nu are o mortalitate foarte ridicată.

Este foarte adevărat că nu discutăm de un virus similar celui care provoacă Ebola, însă mortalitatea începe să devină importantă, atunci când numărul persoanelor infectate crește semnificativ la nivel mondial.

Sunt alte voci care susțin că doar 10-14% din totalul celor infectați necesită măsuri de terapie intensivă într-o secție de reanimare.

Foarte adevărat, dar 10-14% din câteva milioane de îmbolnăviri reprezintă o adevărată problemă pentru toate sistemele de sănătate publică.

De asemenea, se tot întreabă care este efectivul de paturi de terapie intensivă dintr-o zonă? Există, evident, aceste date, însă aceste paturi de terapie intensivă nu sunt goale așteptând numai pacienți cu coronavirus.

Spitalale trebuie să trateze și pacienți cu alte patologii care necesită terapie intensivă. Faptul că în acest moment avem coronavirus nu înseamnă că celelalte boli au luat o pauză, făcând loc doar pacienților cu Covid-19.

O altă problemă la nivel mondial este reprezentată de faptul că țările mari producătoare de materiale sanitare și aparatură medicală au sistat exporturile, menținând producția pentru utilizare proprie.

Este o decizie ce poate fi înțeleasă în contextul amenințării unei astfel de pandemii. Fiecare țară dorește să își protejeze propriul interes și populația.

Acest scenariu este înfricoșător pentru țările dependente de importul dispozitivelor medicale sau al medicamentelor.

În concluzie, în fața pandemiilor trebuie să acționăm cu calm și responabilitate individuală, înțelegând că sursa de împrăștiere a bolii suntem chiar noi.

Autoritățile au nevoie de suportul și de colaborarea noastră. De data aceasta, fiecare dintre noi este cea mai eficientă autoritate care poate acționa.

➜ DR. RADU ȚINCU este medic primar ATI și șef lucrări la UMF „Carol Davila“

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -