Spitalele din New York se pregătesc pentru a utiliza sângele persoanelor care s-au recuperat de COVID-19 ca posibil antidot pentru boală, o abordare de secole, medicii sperând că metropola, acum epicentrul pandemiei, va evita soarta Italiei, unde unitățile de terapie intensivă sunt suprasolicitate, având probleme și cu numărul insuficient de ventilatoare.
Această metodă de terapie a fost adoptată în urma studiilor din China, unde s-a folosit plasma - fracția de sânge care conține anticorpi, dar nu și celule roșii - de la persoane care s-au recuperat de COVID-19. Însă aceste studii au raportat până acum doar rezultate preliminare.
Se știe că s-a înregistrat un succes modest în timpul epidemiilor de SARS și Ebola.
Cercetătorii americani speră să crească valoarea tratamentului selectând donatorul de sânge astfel încât să aibă un număr ridicat de anticorpi.
Un avantaj al acestui tip de tratament este faptul că poate fi aplicat imediat, în timp ce medicamentele specifice sau vaccinurile au nevoie de luni de zile pentru a fi omologate.
Arturo Casadevall, imunolog la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore, Maryland, a insistat pentru utilizarea sângelui ca tratament pentru COVID-19 încă de la sfârșitul lunii ianuarie, deoarece nu a existat nicio altă terapie sigură.
Oamenii de știință se referă la această metodă ca „terapie cu anticorpi pasivi”, deoarece o persoană primește anticorpi externi, mai degrabă decât să genereze un răspuns imun în propriul organism, cum se obține în urma vaccinării.