Potrivit Oficiului Național pentru Siguranța Lanțului Alimentar, subtipul H5N1 al virusului gripei aviare a fost detectat la animalul mort, iar infecția a fost probabil cauzată direct sau indirect de păsări sălbatice.
Acest lucru s-a mai întâmplat în alte țări. Animalele ținute cu pisica infectată sunt în prezent testate, dar sunt asimptomatice.
Cu toate acestea, apariția unui virus înalt patogen la mamifere nu justifică măsuri epidemiologice stricte, potrivit presei maghiare. Celelalte pisici ale deținătorului vor fi examinate și monitorizate de către autoritatea veterinară și nu vor fi luate alte măsuri.
Moartea unei pisici în Ungaria alertează Europa. Un virus mortal se răspândește. E România afectată?
În ciuda acestor măsuri, există posibilitatea ca virusul să se transmită și la animalele din România sau alte state învecinate cu Ungaria.
Nébih menționează că boala nu a fost depistată la alte mamifere și că doar un focar dispersat al bolii a fost identificat la acest tip de animale în întreaga Europă. Boala cu prevalență ridicată este întâlnită doar la speciile de păsări de curte.
Citește și: Rafila: persoanele depistate cu variola maimuței au parteneri sexuali pe care de fapt nu îi cunosc
Potrivit evaluării de risc realizată de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), șansele ca virusul să infecteze oamenii rămân neglijabile.
Potențialul pandemic al acestui virus, care este periculos și pentru oameni. În acest an, o tulpină foarte contagioasă de gripă aviară s-a răspândit în rândul bovinelor de lapte din trei duzini de turme din nouă state americane.
Citește și: Boala "rușinoasă" care a cuprins Ungaria. Cazurile de infectare au explodat cu 40% în ultimii 6 ani