Mit sau adevăr privind modul în care șoferii păcălesc fiola. În cât timp dispare alcoolul din sânge. Iată ce spune un medic renumit din țară despre aceste lucruri.
În cât timp ne putem urca la volan
În perioada sărbătorilor, riscul de accidente crește mai ales pe fondul consumului de alcool. Astfel, e bine ca șoferii să știe după cât timp se pot urca la volan după ce au băut, dar și cât de eficiente sunt metodele prin care unii dintre ei caută să păcălească fiola.
Citește și: De ce avem mame la 13 ani? Medic ginecolog: Suntem în secolul vitezei. Toate sunt pe repede înainte
Medicul Tudor Ciuhodaru îi sfătuiește pe șoferi să nu se urce la volan dacă au consumat alcool și atrage atenția că dispariția completă a alcoolului etilic din sânge, la o alcoolemie de 100 mg/dl, sunt necesare 6-7 ore, cu condiția stopării consumului de alcool.
"În perioada sărbătorilor, peste 30% din șoferii cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani au condus cel puțin o dată sub influența băuturilor alcoolice. Doar câteva pahare multiplică de 10 ori riscul accidentelor rutiere.
Unul din trei accidente mortale este direct legat de consumul de alcool”, scrie Ciuhodaru pe pagina sa de Facebook.
El evidențiază faptul că metodele de a păcăli "fiola" care arată alcoolemia sunt doar simple mituri și că nu au efect - nici spălatul pe dinți, folosirea gumei de mestecat, scorțișoara ținută pe cerul gurii sau mestecatul de pătrunjel, afirmarea ingestiei de castraveți murați sau de medicamente sub formă de soluție alcoolică sau a bomboanelor ce conțin alcool.
Putem păcăli fiola?
„Din punct de vedere metabolic, curba alcoolemiei urmează două faze: de creștere rapidă (datorită absorbției digestive), urmată de scădere progresivă (datorită excreției, dar mai ales metabolizarea alcoolului).
Absorbția este rapidă (după 20-30 minute alcoolul este decelabil în sânge) și e influențată de multipli factori: tipul de băutură, concentrația în alcool, conținutul gastric, motilitatea gastrică, asocierea cu medicamente", spune doctor.
Citește și: Momente de groază la Spitalul din Slatina. O pacientă a murit în timp ce era dusă la ATI cu liftul
Spre deosebire de absorbție, care e dependentă de concentrație, eliminarea e independentă de aceasta - 90% din alcool este metabolizat hepatic, iar restul este excretat renal, pulmonar și prin piele. În medie se pot metaboliza 5-10 g/oră, iar după întreruperea consumului de alcool, nivelul sanguin scade cu 10-25 mg/dl/oră.