La Iaşi, criza forţei de muncă a deschis noi orizonturi. Angajatorii îşi acoperă deficitul de personal cu muncitori străini, fie că vorbim de cetăţeni din Uniunea Europeană, Asia, Africa, America de Nord, America de Sud, Australia sau din zone aflate în război.
Mii de muncitori asiatici au luat cu „asalt” un oraș din România. Angajatorii își acoperă deficitul
La acest moment, în evidenţele Forţei de Muncă Iaşi se află peste 4.000 de angajaţi din alte ţări. Aici, un rol important îl au firmele de recrutare, care primesc solicitările şi caută oamenii potriviţi, în funcţie de calificare şi de cerinţele angajatorilor.
Anul acesta, numărul muncitorilor străini prezenţi în economia ieşeană, cu acte în regulă, a ajuns la 4.084. Practic, sunt oameni veniţi din toate colţurile lumii.
Unii pe cont propriu, alţii recrutaţi de firme din Iaşi, în lipsa forţei de muncă autohtone. Aproape 1.400 de angajatori din Iaşi au apelat la forţă de muncă din afara ţării la care figurează, în acest moment, 4.261 de contracte active.
Majoritatea sunt angajaţi din Republica Moldova, fireşte, având avantajul apropierii dar şi al limbii. Urmează, în ordine, cei din Nepal, Sri Lanka, Italia, Bangladesh şi India, dar în evidenţele Forţei de Muncă Iaşi sunt prezenţi inclusiv şi salariaţi din zone aflate în război, precum Ucraina, Rusia, Israel sau Fâşia Gaza.
Recrutarea nu este deloc uşoară, mai ales când vorbim de muncitori calificaţi, dar dacă este făcută ca la carte, toţi au de câştigat.
Conform unor date centralizate puse la dispoziţie de către Camera de Comerţ şi Industrie Iaşi, la solicitarea ZdI, cei mai mulţi salariaţi care provin din afara ţării sunt cetăţeni ai Republicii Moldova, respectiv 1.162 de angajaţi activi.
Ei lucrează acum în judeţul Iaşi pentru 401 de antreprenori, figurând în registrele Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Iaşi cu 1.178 de contracte active. Pe următorul loc, ca preponderenţă, în topul celor mai mulţi salariaţi din Iaşi cu cetăţenie străină, sunt nepalezii. În cifre, asta înseamnă 739 de persoane, angajate în 41 de firme din municipiu şi judeţ.
Un loc semnificativ pe piaţa muncii din Iaşi îl ocupă şi cei veniţi din Sri Lanka, fiind înregistraţi cu acte în regulă 319 persoane, care lucrează, în momentul de faţă, pentru 36 de angajatori.
De asemenea, în lipsa forţei de muncă româneşti, 80 de persoane juridice din Iaşi au cooptat în echipa lor şi 173 de ucraineni, în timp ce alţii au angajat muncitori din Bangladesh, numai la Iaşi fiind 155 de salariaţi activi, la un număr de 39 de oameni de afaceri.
Angajaţi chiar şi din Elveţia, Ecuador sau din Caraibe
La Iaşi, o pondere mare de salariaţi din afara ţării este ocupată şi de indieni. Potrivit datelor oficiale, aici vorbim de 154 de persoane recrutate pentru 28 de angajatori, însă pe piaţa muncii se regăsesc şi turci (120 de salariaţi), bulgari (99) sau pakistanezi (77).
Pe lângă aceştia, lucrează mai nou, în Iaşi, şi filipinezi, mulţi recrutaţi în mod special pentru servicii de curăţenie, dar şi de babysitting. În acest sens, 34 de ieşeni au, la ora actuală, pe cartea de muncă cetăţeni din Filipine.
Citește mai multe pe Ziarul de Iași.