Alte câteva milioane de documente pot fi predate de SRI, însă conducerea CNSAS nu a reușit, în doi ani, să pregătească un spațiu pentru depozitarea acestor acte.
„Încă 1.060 de dosare, 21 de mape,14.290 de fișe, 6.644 de role microfilm au fost predate de SRI la CNSAS. Predarea arhivei fostei Securități merge până la capăt!”, a anunțat, pe Twitter, Ovidiu Marincea, purtătorul de cuvânt al SRI.
Încă 1.060 de dosare, 21 de mape,14.290 de fișe, 6.644 de role microfilm au fost predate de SRI la CNSAS. Predarea arhivei fostei Securități merge până la capăt!
— Ovidiu Marincea (@OvidiuMarincea) September 16, 2019
În urmă cu câteva săptămâni, istoricii Mădălin Hodor și Mihai Demetriade, împreună cu Andrei Ursu, fiul disidentului Gheorghe Ursu, transmiteau un comunicat de presă prin care anunțau că, deși SRI a anunțat că poate preda oricând restul arhivei fostei Securități, adică peste patru milioane de documente, conducerea CNSAS nu a reușit, în doi ani, să amenajeze un spațiu în care să fie depozitate documentele. Mica parte din arhivă predată luni de SRI către CNSAS a fost depozitată într-un spațiu deja existent, însă în care nu pot fi aduse și restul actelor fostei Securități.
În lipsa tuturor documentelor „moștenite” de la fosta Securitate, munca de deconspirare a foștilor securiști este aproape o muncă imposibilă, în multe cazuri, pentru că cercetătorii nu au acces la toate actele, astfel încât să poată realiza un tablou complet al unor personaje sau evenimente, așa cum erau înainte de 1989.
CITEȘTE ȘI:
De ce nu se grăbește CNSAS să preia arhiva fostei Securități
Mădălin Hodor: „SRI poate preda oricând ce a rămas din arhiva Securității. Mingea e la CNSAS”