"Pilotul a reuşit să execute manevra de catapultare şi este în stare stabilă, conştient şi cooperant cu echipele de intervenţie ajunse la faţa locului. Conducerea bazei aeriene a pus în aplicare de urgenţă planul de intervenţie în astfel de situaţii, iar o comisie numită la nivelul Statului Major al Forţelor Aeriene se va deplasa de urgenţă la locul prăbuşirii pentru investigarea evenimentului", a precizat MApN într-un comunicat.
Citește și: Capii clanului Căldăraș, Ghiță, Baloo, Garoafa și Miloș, 45 de ani de închisoare pentru atac armat
România are operaţionale în momentul de faţă mai puţin de două escadrile de avioane de vânătoare MiG-21 LanceR, aparate care sunt folosite şi în prezent pentru misiunile proprii de poliţie aeriană şi de luptă. Pe aceste puţine avioane rămase în uz - de origine sovietică şi în serviciu de peste 40 de ani - România se va baza încă aproximativ cinci-şase ani de acum încolo, chiar dacă sunt la finalul resursei lor de zbor, iar în dotarea Forţelor Aeriene Române au intrat şi aparatele de luptă americane F-16 Fighting Falcon.
MiG-21 este un avion de vânătoare din generaţia a treia, iniţial construit de către Biroul Mikoian şi Gurevici din Uniunea Sovietică. Forţele Aeriene Române au primit în dotare primul avion MiG-21F-13 în anul 1962, iar ulterior au intrat în serviciu variantele MiG-21 PF (denumire locală MiG-21RFM), MiG-21 PFM (denumire locală MiG-21RFMM), MiG-21M şi MiG-21MF. De-a lungul timpului au intrat în dotarea Forţelor Aeriene peste 400 de avioane MiG-21, ultimul avion de acest tip intrând în serviciu în anul 1982.