LIVE Alegeri prezidențiale Vezi în timp real prezența la vot
2.228.772 Votanți în România
12,38 %
267.698 Votanți în străinătate
Click aici pentru statistici complete

METEO Cercetător acuză autoritățile că au creat „isteria ciclonului Ashley”. O invenție românească!

DE Alex Darvari | Actualizat: 30.09.2024 - 12:00
METEO Cercetător acuză autoritățile că au creat „isteria ciclonului Ashley”. O invenție românească  - Foto: FB / Meteo Plus
METEO Cercetător acuză autoritățile că au creat „isteria ciclonului Ashley”. O invenție românească - Foto: FB / Meteo Plus
METEO Cercetător acuză autoritățile că au creat „isteria ciclonului Ashley”. O invenție românească - Foto. sat24
METEO Cercetător acuză autoritățile că au creat „isteria ciclonului Ashley”. O invenție românească - Foto. sat24

METEO Cercetător acuză autoritățile că au creat „isteria ciclonului Ashley”. O invenție românească, spune profesorul Lucian Sfîcă. În București, spre exemplu, a plouat dar nu s-a depășit nicio dat codul galbe.

SHARE

Prognoza meteo arată că, în România, va mai ploua, dar furtunile și ploile nu au fost atât de violente pe cât se anunța.

METEO Cercetător acuză autoritățile că au creat „isteria ciclonului Ashley”. O invenție românească

Despre formula „ciclonul Ashley” care a lovit România a vorbit, inițial ministrul mediului. El a spus că acesta va mătura România de la vest la est. Din fericire, România nu a avut decese, iar în zone precum București - unde se anunța apocalipsa meteo, aceasta nu a mai avut loc.

Newsweek a scris aseară că profesorul Luacin Sfâcă acuză dur declanșarea unei isterii la care au fost complici autoritățile și media.

Meteo: Ce a spus profesorul Lucian Sfâcă despre Ciclonul Ashley

Rezumatul postărilor de aseară.

„La o căutare pe google veți afla că Ashley e o găselniță pur românească, Nu veți găsi știri cu Așlei decât din România. Iar lucru ăsta ar trebui să dea de gândit”.

„În momentul de față doar serviciul meteorologic sârbesc indică mai curajos dezvoltarea unei formațiuni barice ciclonale în regiunea noastră, dar fără ca ea să aibă izobare închise, subliniind posibilitatea de dezvoltare în regiunea noastră a unui ciclon, dar nu și existența lui efectivă în momentul de față”.

„Ce avem de fapt în momentul de față nu e altceva decât o clasică situație pluviogenetică de vară pentru țara noastră”.

Pe larg puteți citi în articolulul de mai jos:

Citește și: Meteorologul ce susține că România NU e lovită de ciclon. Care e adevărul despre ploile din România?

Meteo: Un ciclon greu de încadrat

Lucian Sfâcă a revenit, azi, cu o nou explicație de data asta mai știinșificpă despăre fenomenele meteo din România:

„În timp ce evenimentele sunt încă în desfășurare, cu potențial de risc meteorologic pentru regiuni din sud-estul României, câteva detalii mai complexe asupra acestui mult discutat "ciclon". În primul rând, nu vorbim de un ciclon cu caracteristici clasice, în care să avem valori foarte mici ale presiunii atmosferice în centrul său.

Citește și: VIDEO România, lovită de ploi violente. Capitala, sub ape. EVACUĂRI de urgență în Vrancea și Galați

De aceea e greu de digerat ideea mediatică ce trimite la "ciclonul care ne lovește", deoarece această formulare ar fi valabilă în cazul în care un ciclon cu presiuni atmosferice foarte reduse ar traversa cu centrul său România, ceea ce evident nu este cazul.

Am spus că această situație este atipică pentru începutul lui octombrie tocmai pentru că este o situație mai frecvent întâlnită vara.

Foto: Sat 24: Imaginea satelitară de la această oră indică în regiunea României banda noroasă suprapusă pe partea anterioară a talvegului de altitudine. Sursa imaginii: sat24.

Această situație este definită ca una de Upper Level Low, care în traducere în limba română ar putea fi tradusă ca ciclon de altitudine. În definiția acestui tip de condiții sinoptice unul dintre parametrii cheie este reprezentat de faptul că la suprafața terestră presiunea atmosferică nu este foarte scăzută, ceea ce face ca în multe regiuni precipitațiile să cadă la presiune atmosferică ridicată, chiar peste valoarea de 1015 hPa. Situație valabilă chiar acum pentru regiuni din arealul central-nordic al României.

De aceea, o situație de acest fel poate fi cu greu încadrată la condiții ciclonale clasice, caz în care ciclonii ar trebui să aibă în centrul lor presiuni atmosferice extrem de reduse, chiar sub 1000 hPa pentru a genera fenomene meteorologice similare la fel de intense.

În meteorologia românească, tradițional, situațiile de acest fel erau încadrate la cicloni retrograzi, tocmai din pricina poziționării atipice a fronturilor atmosferice în cadrul regiunii depresionare. Totuși, nu vorbim de retrogradarea clasică a unor cicloni formați în bazinul mediteranean, specifică și ea ciclonilor clasici cu presiuni atmosferice foarte reduse în centrul lor”, a spus Conferențiar doctor Lucian Sfîcă.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te