METEO Alerta generală în România. Risc de inundații în mai multe zone. Când va fi cod roșu?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 27.09.2024 - 10:37
METEO Alerta generală în România. Risc de inundații în mai multe zone. Când va fi cod roșu? - Foto: Profimedia Images (rol ilustrativ)
METEO Alerta generală în România. Risc de inundații în mai multe zone. Când va fi cod roșu? - Foto: Profimedia Images (rol ilustrativ)

A fost emisă alerta generală în România. Sunt avertizări de ccd galben și cod portocaliu pentru mai multe zone, fiind risc de inundații. Este posibil ca în anumite condiții și punctual să fie emis cod roșu.

SHARE

Meteorologii au emis vineri, alerte de cod galben și portocaliu de ploi și furtuni valabile până luni, 30 septembrie. Înspă nu este exclus, ca în funcție de evoluția vremii, în unele zone să fie emis cod roșu. 

Va fi vânt puternic și precipitații abundente, iar multe localități sunt ținute sub observație. Autoritățile sunt pregătite să intervină de urgență în caz de inundații. 

Vineri, temperaturile ajung la 34 de grade, însă în weekend vremea se va răci brusc.

METEO Alerta generală în România. Risc de inundații în mai multe zone. Când va fi cod roșu?

Conform avertizării cod portocaliu, emis vineri, 27 septembrie și valabil până luni, 30 septembrie, vântul va avea intensificări cu viteze la rafală de 45...65 km/h. În Moldova și estul Munteniei temporar vor fi și rafale de peste 70 km/h, avertizează ANM.

De asemenea, vremea se va răci accentuat în toată țara. La munte, la altitudini în general de peste 1700 m și cu precădere în Carpații Orientali, vor fi și precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare.

Tot până luni, mai multe județe vor fi vizate de un cod portocaliu de ploi torențiale și abundente. În nordul și estul Olteniei, în cea mai mare parte a Munteniei precum și în Carpații Meridionali și Orientali, vor fi perioade cu ploi torențiale și abundente.

În intervale scurte de timp și prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 50...90 l/mp și izolat de peste 100 l/mp, potrivit meteorologilor.

Așa cum a anunțat la începutul acestei săptămâni, ANM a emis vineri dimineața, la ora 10:00 o alertă generală de cod galben de ploi pentru vestul și nord-vestul țării.

”Începând de duminică și până luni „cele mai mari cantități de 60-80 de litri pe metru pătrat, posibil peste 90 de litri pe metru pătrat le așteptăm – așa cum arată datele de azi – în Oltenia, Muntenia, Carpații Meridionali și de Curbură”, a explicat Elena Mateescu.

Directoarea ANM a adăugat că se va emite un cod roșu de ploi în cazul în care valorile de precipitații depășesc 100 de litri pe metru pătrat: „fie dublăm avertizarea cu un cod roșu de tip nowcasting, fie emitem avertizare de cod roșu de la început, dacă aria în care anticipăm aceste cantități este una destul de extinsă și mă refer aici la zone din Oltenia și Muntenia în mod deosebit și zona Carpaților Meridionali și de Curbură”, a spus aceasta, joi seara

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te