Medist, firma care a livrat ventilatoarele în TIR-ul de la Babeș, se apără: Funcționau normal

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 13.04.2021 - 14:13
Inquam Photos / George Călin

Firma Medist SRL, care a livrat ventilatoarele pentru TIR-ul ATI de la Spitalul V. Babeș, susține, într-un comunicat, că ventilatoarele "nu au prezentat probleme tehnice și funcționau în parametri normali". Trei pacienți cu COVID au murit, după ce s-a oprit furnizarea oxigenului.

SHARE

"Am aflat de incidentul care a avut loc în cursul zilei de 12 aprilie la Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Victor Babeș din București. În acest moment este în derulare o anchetă a organelor în drept pentru stabilirea motivelor care au dus la creșterea presiunii oxigenului peste valoarea maximă admisă. Suntem în legătură cu autoritățile implicate în anchetă și vom pune la dispoziția acestora toate informațiile necesare.

Conform cercetărilor preliminare, ventilatoarele livrate de către compania noastră nu au prezentat probleme tehnice și funcționau în parametrii normali. Dorim să transmitem condoleanțe familiilor îndurerate", susțin reprezentanții Medist SRL, într-un comunicat de presă, citat de Hotnews

Medist SRL asigura mentenanța instalației de oxigen - inclusiv a ventilatoarelor - din TIR-ul ATI de la spitalul Victor Babeș, iar compania este deținută de fosta soție și de fiul fostului ministru PNL al Finanțelor Sebastian Vlădescu, a scris luni G4Media

Pe de altă parte, Departamentul pentru Situații de Urgență a susținut că, la momentul incidentului de luni, un reprezentant al firmei distribuitoare a ventilatoarelor - adică al Medist SRL - se afla în curtea spitalului, dar a refuzat să intre în TIR-ul ATI, de teamă din cauza pacienților COVID aflați acolo, iar în final a plecat.

"Personalul medical care încadrează Unitatea de Terapie Intensivă Mobilă a semnalat intrarea în avarie, concomitent, a tuturor ventilatoarelor regăsite în container și a comunicat echipei tehnice a spitalului că acestea prezintă o alarmă de suprapresiune respectiv, presiune crescută de peste 6 Bari, limita maximă admisă pentru funcționarea corectă și în siguranță a acestor tipuri de echipamente medicale.

În urma verificării presiunii oxigenului din Unitatea Mobilă, ventilatoarele au rămas în avarie. Reprezentantul firmei distribuitoare a ventilatoarelor, sosit la fața locului a refuzat intrarea în unitate, deși i-a fost oferit de către personalul medical, echipament complet de protecție împotriva COVID-19. Acesta, în final a părăsit incinta spitalului, refuzând să intre în TIR.
La acest moment este în derulare o verificare pentru stabilirea motivelor care au dus la creșterea presiunii oxigenului peste valoarea maximă admisă, în cadrul Unității Mobile.
Verificarea ventilatoarelor, în urma avariei a demonstrat ca acestea au înregistrat o creșterea a presiunii de peste 6 Bari, ceea ce a dus la oprirea lor din funcțiune.

Instalarea și operaționalizarea Unității se realizează sub coordonarea DSU și a spitalului iar reglarea continuă a parametrilor de lucru, a instalației de oxigen care deservește UTIM-ul, monitorizarea acesteia și operarea unității este realizată de echipa tehnică a spitalului", a precizat DSU. 

Opt pacienți COVID erau internați la momentul tragediei în TIR-ul ATI, iar trei dintre ei au murit după ce s-a oprit instalația de oxigen. 

Luni seară, Serviciul Omoruri al Poliției Capitalei a deschis dosar penal pentru ucidere din culpă. Dosarul a fost preluat de către Parchetul București, iar luni seară au fost audiate șapte persoane - cadre medicale și personal tehnic. Una dintre ipoteze este o eroare umană.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.