VIDEO 2 ani de la 10 august. Vor fi pedepsiți vinovații reprimării? Newsweek LIVE

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 11.08.2020 - 11:38

S-au împlinit doi ani de la cea mai gravă înăbușire a unui protest pașnic de la Mineriada din 1990 încoace. Doi ani în care adevărații vinovați sunt neatinși, iar dosarul tinde să aibă soarta celui similiar al atacului mineresc din Piața Universității.

SHARE

Peste 100.000 de oameni au venit pe 10 august 2018 la un „protest al diasporei”, care a avut loc în Piața Victoriei din București împotriva acțiunilor repetate ale lui Liviu Dragnea și PSD de a schimba legile justiției și codul penal în așa fel încât liderul partidului să scape de închisoare. 

Manifestarea, pașnică, cu excepția câtorva grupuri mici, a fost oprită violent de către jandarmi, care au gazat efectiv pe cei prezenți și pe foarte mulți i-au bătut și rănit. 

Peste 700 de plângeri penale au fost depuse de persoanele rănite împotriva Jandarmeriei. De cealaltă parte, și unii jandarmi au făcut plângere împotriva celor din piață, pe motiv că au fost agresați. 

DIICOT a preluat dosarul, iar cu o lună înainte de aniversarea de doi ani a acestui eveniment, a decis închiderea sa parțială. 

Procurorul de caz, Doru Stoica, a susținut în ordonanța de clasare că nu sunt probe că a fost vorba de o tentativă de lovitură de stat, așa cum susținea Jandarmeria Română în plângerea depusă la Parchet, dar nici că ar fi fost pregătită, din timp, reprimarea protestului, așa cum au susținut o parte dintre participanți, care au făcut și plângeri penale în acest caz.

Șefii Jandarmeriei de atunci au fost scoși de sub urmărire penală. Cazul nu se închide complet: există informații, în cazuri punctuale, că unii jandarmi au acționat cu violență împotriva protestatarilor, fără acoperire legală, așa că vor fi investigați pentru purtare abuzivă de procurorii militari.

Ordonanța de clasare a fost considerată o rușine de către specialiștii în drept și a stârnit furia societății civile. După presiuni publice, DIICOT a revenit asupra deciziei, iar procurorul șef Giorgiana Hossu a infirmat clasarea. 

Totuși, în cazul 10 august, există și unele condamnări, dar care au vizat numai participanți, violenți, la prostest. 

Acesta nu este primul dosar în care sunt incluşi manifestanţi de la protestul din 10 august. 7 bărbaţi au primit  închisoare cu suspendare pentru că au lovit-o pe femeia jandarm, în cadrul unui incident rămas până azi neclar.

12 bărbaţi au fost condamnaţi pentru huliganism, la pedepsele  cuprinse între 1 an şi 6 luni şi 3 ani de închisoare. 11 dintre ei au sentinţe cu suspendare, iar un bărbat are pedeapsă cu 3 ani executare, deoarece mai fusese condamnat anterior.

Ce șanse sunt ca în dosarul 10 august să fie anchetați și adevărații vinovați: Liviu Dragnea, liderul PSD care l-a ghidat din umbră pe ministrul de Interne Carmen Dan, șefii din august 2018 care au executat fără crânire ordinele politice de reprimare?

Va fi acest caz al treilea tărăganat la infinit, ca și dosarele Revoluției din 1989 și Mineriadei?

Vorbim despre toate acestea, la Newsweek LIVE, de la ora 18.00, cu Teodor Mărieș, preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie, Marian Rădună, organizația Geeks for Democracy, și juristul Vlad Gheorghe, membru USR, participanți la miting și dintre cei care au pus plângeri penale împotriva jandarmilor. 

Emisiunea este transmisă pe newsweek.ro și paginile de Facebook și Youtube ale Newsweek România.

.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te