Isteria apei cu clor din București. Care sunt explicațiile Apa Nova

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 31.01.2019 - 01:08

După ce au simţit că apa de la robinet are miros de clor şi gust ciudat, mai mulţi abonaţi ApaNova au cerut explicaţii furnizorului. Pe rețelele sociale a circulat un mesaj alarmant.

SHARE

Apa Nova susține că nu sunt motive de îngrijorare. E suficient ca înainte de a bea apa livrată centralizat, să lăsaţi deschis robinetul câteva momente.

A fost nevoie de tratarea suplimentară a apei livrate în Bucureşti, ca urmare a topirii bruşte a gheţii, explică furnizorul. Însă chiar şi cu aceste măsuri, niciun parametru de calitate al apei potabile nu a depășit limita legală, se arată într-un comunicat al companiei.

Ca urmare a topirii bruște a depunerilor de gheață și zăpadă, cu efect de spălare a suprafețelor atinse, s-a produs o încărcare mai mare a râurilor Argeș și Dâmbovița. Deprecierea temporară a calității apei râurilor a fost compensată prin măsuri de tratare. Niciun parametru de calitate al apei potabile produse nu a depășit limita legală.

În plus, pe lângă monitorizarea online (continuă 24h/24) în puncte strategice ale sistemului de alimentare cu apă potabilă, se efectuează zilnic analize de probe prelevate din rețea. Rezultatele nu indică depășiri ale valorilor parametrilor de calitate a apei potabile. Ultimele analize au fost efectuate astăzi, 30 ianuarie 2019.

Efectul mirosului de clor rezidual resimțit de consumatori este în scădere încă din data de 29.01.2019 și va dispărea în după amiaza zilei de astăzi”, arată Apa Nova.

Precizările vin după ce pe Facebook și pe WhatsApp au început să circule mesaje potrivit cărora reprezentanți ai companiei ar fi sfătuit mai multe asociații de proprietari, neoficial, să nu dea copiilor să bea apă de la robinet și să nu gătească cu apa de la robinet în următoarele 48 de ore. „Apa Nova a informat că, în urma unui incident (nu a menționat de ce tip, chimic sau biologic) au fost nevoiți să folosească cea mai mare cantitate de clor permisa de lege și m-a sfătuit SĂ NU DĂM COPIILOR APA DE LA ROBINET și să nu gătim cu ea în următoarele 48 de ore! "Avertizarea este valabilă pentru tot Bucureștiul, așa că puteți să îi informați și pe cei apropiați si pe cei mai putin apropiati”, este mesajul alarmant care a speriat consumatorii.

Ministerul Sănătății spune că probele sunf conforme, dar avertizează până la rezultatul final

Distribuitorul de apă potabilă pentru Bucureşti a utilizat pentru tratarea apei o cantitate mare de clor, necesară în condiţiile în care în cursul zilei de 29 ianuarie 2019 s-a produs o poluare cu amoniu pe râul Argeş, în urma topirii masive de zăpadă.

Ca urmare a acestui fapt, în cursul zilei de 30 ianuarie 2019, au fost primite la Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti( DSPMB) mai multe sesizări privind calitatea apei potabile de la locuitorii din sectoarele 5 şi 6 din Capitală.

În urma sesizărilor, personalul de specialitate DSPMB a recoltat mai multe probe din reţeaua de apă potabilă în cele două sectoare.

Rezultatele preliminare ale probelor de laborator au relevat faptul că, în toate cele 5 puncte de recoltare, valorile determinate pentru clorul liber rezidual și clorul total nu corespund limitelor stabilite de legislația în vigoare.

Conform specialiştilor INSP în domeniul apei potabile, rezultatele parţiale nu reprezintă un  motiv de îngrijorare a populaţiei privind posibilele efecte ale consumului de apă din reţeaua publică de distribuţie. Conform ghidurilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a fost dovedit faptul că în cazul consumului de apă hiperclorinată, măsura aplicată în acest moment de operatorul de apă, nu exista riscul de apariţie a unor efecte acute sau cronice asupra sănătăţii.

Aceeaşi sursă informează că valoarea crescută cu peste 0,5 mg la litru a clorului determina doar apariţia disconfortului organoleptic, adică percepere gust modificat şi miros şi nu există alte efecte pe termen lung.

Cu toate acestea, până la obţinerea rezultatelor finale ale probelor prelevate,  specialiştii recomandă locuitorilor Capitalei ca apa din reţeaua publică să nu fie folosită pentru băut, prepararea hranei sau în igiena personală.

Aceştia recomandă utilizarea apei îmbuteliate, apă potabilă din surse (foraje) autorizate sanitar sau fântâni publice la care este afișată înscrierea ,,apa este bună de băut.

De asemenea, menționăm că DSPMB analizează zilnic probe de apă din rețeaua publică sau de la stațiile de tratare pentru parametrii microbiologici, dezinfectantul rezidual (clor rezidual liber) și clorul total. Din cele 10 probe de apă prelevate în data de 30 ianuarie 2019 din punctele fixe de recoltă din sectorul 3 București, 9 dintre ele au fost conforme pentru clorul rezidual liber, iar una dintre ele a prezentat clor rezidual sub limita de detecție. Parametrii microbiologici sunt în lucru, rezultatele fiind finalizate în 48 de ore de la recoltare.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te