Islanda a început să emită pașapoartele de vaccinare

DE Elena Andrei | 26.01.2021 - 21:21
sursă health magazine

Islanda a livrat primele sale "certificate" de vaccinare destinate facilitării călătoriilor persoanelor vaccinate împotriva Covid-19, devenind astfel una dintre primele țări care recurg la această soluție.

SHARE

Circa 4.800 de persoane au primit doza de rapel a vaccinului anti-Covid-19 și sunt în prezent eligibile pentru aceste certificate digitale după lansarea, joia trecută, a unui serviciu dedicat online, a precizat Ministerul Sănătății.

„Obiectivul este de a facilita circulația persoanelor între țări, astfel încât persoanele să poată prezenta un certificat de vaccinare la controalele la granițe și să fie astfel exceptate de măsurile de restricție frontaliere", potrivit comunicatului.

Deocamdată, guvernele sunt divizate în privința acestor documente, nerecunoscute la nivel  internațional.

Dar, dacă se va ajunge la o soluție în acest sens, Islanda prevede să permită accesul pe teritoriul său pentru persoanele care dețin certificate de vaccinare emise de țările membre ale UE sau din Spațiul Economic European, precum și certificate care ar putea fi create de Organizația Mondială a Sănătății.

Islanda nu este membră a UE dar face parte din spațiul de liberă circulație Schengen.

Grecia dorește astfel de pașapoarte, cu scopul de a-și salva sectorul turistic, dar discuțiile sunt considerate premature de mai multe țări precum Franța și Germania.

România nu s-a pronunțat în favoarea lor.

Sunt invocate proporția redusă a populației vaccinate și incertitudinile legate de efectul vaccinării asupra transmisiei virusului.

La jumătatea lui ianuarie, Comitetul de urgență al OMS a afirmat că „pentru moment" nu agreează  introducerea acestor certificate ca o condiție pentru a permite intrarea într-o țară.

„Nu știm încă dacă cei care sunt infectați după vaccinare sunt mai puțin susceptibili să transmită boala altora sau nu", recunosc autoritățile sanitare islandeze.

Pe fondul măsurilor stricte de control la granițe, epidemia este sub control în Islanda de mai multe săptămâni.

În ultimele șapte zile au fost detectate mai puțin de cinci cazuri zilnice de infectate, într-o țară cu 365.000 de locuitori.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.