Interlop periculos din România, găsit mort în penitenciar. A fost cel mai mare proxenet în Spania

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 13.09.2024 - 11:53
Interlop periculos din România, găsit mort în penitenciar. A fost cel mai mare proxenet în Spania - Foto: espaniol.com
Interlop periculos din România, găsit mort în penitenciar. A fost cel mai mare proxenet în Spania - Foto: espaniol.com

Un interlop periculos din România a fost găsit mort în penitenciar. El și fratele său au fost condamnați la 55 de ani de închisoare. A fost găsit spânzurat la scurt timp după ce se transferase de la alt penitenciar.

SHARE

Interlop periculos din România, găsit mort în celula unde își ispășea pedeapsa. Cristian Săndulache era condamnat în Spania pentru proxenetism.

Familia lui cere ca decesul să fie cercetat ca omucidere, deoarece cu câteva zile înainte el sesizase maltratări în închisoare. 

Interlop periculos din România, găsit mort în penitenciar. A fost cel mai mare proxenet în Spania

Cristian Săndulache, care a fost condamnat la 55 de ani de închisoare, considerat ca fiind unul dintre cei mai mari proxeneți din Spania, a fost găsit mort în celula sa din modulul de izolare al închisorii Cordoba.  Fratele său a fost condamnat la 53 de ani de închisoare, în Spania.

El fusese recent transferat din penitenciarul Huelva pentru a-și ispăși pedeapsa în continuare.

Evenimentele au avut loc duminica trecută, 1 septembrie. Soția criminalului a aflat în timpul serii că acesta a fost găsit mort, spânzurat în cameră. Categoria sa în penitenciar era FIES 2, care include deținuți din lumea crimei organizate.

În lipsa rezultatelor finale ale autopsiei, legiștii au concluzionat provizoriu că a fost vorba despre o moarte prin spânzurare. Corpul avea o glanda tiroidă fracturată la gât, după cum a aflat EL ESPAÑOL din surse apropiate acnhetei.

Familia lui dorește însă ca moartea să fie cercetată temeinic pentru că de îndată ce a ajuns la închisoare, însuși Cristian Sandulache i-a alertat că este otrăvit și că cineva încearcă să-i pună capăt vieții. 

Interlopul Cristian Săndulache susținea că îl otrăveau angajații penitenciarului

Interlopul Cristian Săndulache a ajuns la închisoarea din Cordoba pe 23 august, cu 10 zile înainte de a muri. Până atunci își ispășea pedeapsa în închisoarea Huelva. Potrivit unor informații apărute în spațiul public,  pe tot parcursul săptămânii care a trecut de la sosirea sa și până când a apărut mort, familia sa a depus până la 4 plângeri legale și o plângere scrisă.

Citește și: Frații Săndulache au tăiat cu sabia mâna unei femei și au bătut-o cu ea. 181 de ani, pedeapsă

În acestea, diferitele organe judiciare (instanțele de urmărire și instanța de supraveghere a penitenciarului) au fost informate că, potrivit mărturiei defunctului, „este otrăvit de către funcționarii Centrului Penitenciar Córdoba”.

Acest lucru se arată într-un document prezentat de avocații soților Sandulache în fața instanței Cordoba, însărcinată cu ancheta. În ea, avocatul Rafael Cotta Gallardo insistă că deținutul „cerese protecție judiciară și autorizație pentru a fi examinat de un medic în afara centrului penitenciar”.

Mai mult, Cristian Sandulache „a cerut ajutor cu cererile care îi puneau viața în pericol pentru propria sa supraviețuire încă de la călătoria sa la Cordoba”.

Această teamă pentru integritatea sa fizică și pentru tratamentul care i se acorda a fost adusă la cunoștința autorităților prin scrieri și plângeri succesive de-a lungul săptămânii în care a rămas în acel nou centru.

Imediat ce a ajuns la închisoare, avocatul lui Sandulache a primit un telefon de la familie. L-au rugat pe avocat să meargă la Cristian, pentru că acesta îi sunase spunându-le că „se temea pentru viața lui, pretinzând că vor să-l omoare”.

Familia interlopului susține că a fost ucis

Sâmbătă, 24 august, avocatul a mers la închisoarea andaluză.  Interlopul i-a spus acestuia că a încetat să mănânce. El a declarat că de la sosirea sa cu o zi înainte, „a suferit umilință din partea oficialilor”, care nu i-au permis „să comunice cu rudele”, ”îl otrăveau” punându-i substanțe în mâncare și nu-l lăsau să doarmă. Nici nu a putut „accesa banii pentru a cumpăra mâncare”, conform plângerii deținutului și consemnată în brief-ul prezentat de Cotto Gallardo.

Citește și: Knock out la clubul Time Out: O femeie a bătut trei tinere. Paznicii au dat cu spray și cu bastonul

Pentru toate acestea, el a cerut „protecție judiciară”. Sandulache a făcut aceste declarații „în prezența a cinci funcționari ai centrului care, în clară interferență în comunicarea avocat-client, au rămas prezenți în sălile de apel”.

În faţa acestei situaţii, Sandulache i-a cerut reprezentantului său legal să facă plângere judiciară. Așa a făcut avocatul, în special în fața Tribunalului de instrucție nr. 3 din Cordoba, în calitate de gardian.

În actele pe care le-a depus înainte ca clientul său să fie găsit mort, avocatul i-a cerut judecătorului să efectueze un control medical celui mai mic frate Sandulache, pentru a depista dacă acesta a fost inoculat cu vreo substanță dăunătoare sănătății.

Reprezentanții închisoarii neagă însă acuzațiile.

Citește și: Forțate să transporte droguri în vagin, puse să mânânce bani și violate. Ororile clanului Săndulache

”Nimeni nu a vrut să-l omoare. În închisori, nimeni nu droghează pe nimeni.", au spus reprezentanții închisorii. 

Clanul Săndulache, violență dusă la extrem

Cristian și Sebastian Sandulache erau liderii unui clan românesc dedicat traficului de persoane. Conduceau două bordeluri în Oviedo și traficau de câțiva ani oameni din România natală. Fete care au fost înșelate promițând joburi de chelnerițe în Asturias.

După ce au ajuns în Spania, au fost forțați să se prostitueze. Nu numai atât: i-au torturat în cele mai îngrozitoare moduri, după cum au povestit în instanță.

De la bătaie până la forțarea lor să mănânce facturi dacă nu aduceau mulți bani după zilele de lucru maraton. Într-o noapte, mai multe tinere au fost nevoite să mănânce 700 de euro pentru că strânseseră puțini bani.

Ani de zile, frații Sandulache au impus un regim de teroare în rândul prostituatelor lor. Ie-au înrobit, le-au reținut pașapoartele, l-au jefuit și le-au amenințat că le vor ucide rudele din România dacă nu achitau datoria pe care o aveau la ei

În cele din urmă, mai multe dintre victime au reușit să scape și au raportat cazul. Una dintre ele a făcut-o scriind un mesaj S.O.S pe un șervețel când era pe punctul de a se îmbarca în avionul care o ducea de la București la Madrid.

Frații Săndulache, condamnați la închisoare

În 2019, Curtea Supremă i-a confirmat pedeapsa de 55 de ani de închisoare, precum și pedeapsa de 53 de ani pentru fratele său Sebastián, pentru trei infracțiuni de trafic de persoane coroborate cu trei infracțiuni de prostituție coercitivă, șapte infracțiuni de prostituție coercitivă și o altă infracțiune împotriva drepturilor lucrătorilor, spălare de bani și vătămare.

Doar Cristian Sandulache a fost condamnat pentru această ultimă infracțiune.

Instanța a precizat că hotărârea de condamnare a fost „sănătoasă” în a descrie că frații Sandulache, alături de diverși ai clanului lor, fac parte din 2010 dintr-o organizație dedicată recrutării femeilor în România, prin înșelăciune și abuzarea de precaritatea sau vulnerabilitatea lor. .

Apoi i-au adus în Spania pentru a le obliga să practice prostituția „în condiții de exploatare și folosind violență sau intimidare, obținând astfel beneficii importante”.

În sentința se explica că nu există nicio îndoială că frații Sandulache au folosit violența pentru a-și atinge scopurile și au impus victimelor condiții de muncă contrare demnității umane și străine de orice condiții de muncă legale și admisibile.

„Indiferent de responsabilitățile care puteau fi cerute proprietarilor unităților, serviciile victimelor erau prestate în numele altora și în contextul unei relații de subordonare și violență.

Femeile trebuiau să lucreze în fiecare zi a săptămânii, trebuiau să livreze 200 de euro indiferent de desfășurarea activității lor și, în plus, dacă nu mergeau la muncă din nicio circumstanță, trebuiau să plătească suma de 200 de euro, toate acestea într-un context de abuz și violenţă”, se arată în verdictul Curtii Supreme.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te