Începe evaluarea „ochiometrică” a blocurilor cu potențial risc la cutremur din București. Sunt 8.000

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 10.04.2024 - 16:09
Începe evaluarea „ochiometrică” a blocurilor cu potențial risc la cutremur din București. Sunt 8.000 - Foto: INQUAM PHOTOS / George Călin
Începe evaluarea „ochiometrică” a blocurilor cu potențial risc la cutremur din București. Sunt 8.000 - Foto: Florin Budescu

Începe evaluarea „ochiometrică” a blocurilor cu potențial risc la cutremur din București. Sunt 8.000 în total, iar în prima fază vor fi evaluate vizual 200, conform primarului general Nicușor Dan, pentru că așa spune noua lege aplicabilă din 6 ianuarie 2024.

SHARE

Primarul Capitalei Nicuşor Dan a anunţat că 8.000 de clădiri din Bucureşti vor fi evaluate preliminar vizual, din punctul de vedere al riscului seismic, şi, în funcţie de rezultate, unele dintre ele vor fi expertizate şi consolidate.

Potrivit Legii 426/2023, aplicabilă din 6 ianuarie 2024 și care modifică Legea nr. 212/2022, privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor, între 1 ianuarie 2024 şi 1 noiembrie 2024, vor fi evaluate vizual construcțiile care sunt instituții de învățământ, spitale, policlinici sau dispensare policlinice, precum şi clădirile de interes și utilitate publică, aflate în patrimoniul instituțiilor publice.

Citește și: Ex-consilierul lui Daniel Tudorache, pus să apere Capitala de cutremur. Are 8 case și 2.000.000 lei

Apoi, de la 1 ianuarie 2025, în următorul an şi jumătate, adică până la 1 iunie 2026, toți primarii din țară vor fi obligați să facă aceeaşi evaluare vizuală.

Începe evaluarea „ochiometrică” a blocurilor cu potențial risc la cutremur din București. Sunt 8.000

„Începe astăzi evaluarea preliminară din punctul de vedere al riscului seismic a imobilelor din Bucureşti. În lege ea se numeşte evaluare vizuală rapidă. Este un concept nou pe care l-a introdus legea în 2022 şi a fost detaliat de o hotărâre de Guvern în 2023. Asta înseamnă că vrem să luăm toate clădirile din Bucureşti care au o anumită înălţime şi o anumită vechime şi să facem foarte repede o evaluare preliminară astfel încât să ştim unde să ducem banii pentru expertiza şi consolidarea propriu-zise, ca să avem un plan de acţiune pe mai mulţi ani de acum încolo”, a afirmat Nicuşor Dan, într-o declaraţie de presă susţinută, miercuri, 10 aprilie 2024, informează News.ro.

El a adăugat că este vorba în Bucureşti de 8.000 de clădiri cu risc seismic potențial.

„Asta nu înseamnă că toate au risc seismic, asta înseamnă că trebuie, conform legii, să le evaluăm preliminar şi să vedem, în funcţie de asta, la care dintre ele vom face expertiza propriu-zisă.

Azi începem pentru 200 de clădiri din zona istorică. Este un proiect-pilot. În funcţie de el, o să vedem care sunt dificultăţile pe care le găsim pe parcurs şi să continuăm pentru restul imobilelor din Bucureşti”, a explicat Nicușor Dan.

Citește și: România se pregătește de cutremur evaluând clădirile „din ochi”. Bilanț probabil: 6.500 de morți

Edilul Capitalei a mai precizat că sunt trei etape pe care o clădire trebuie să le parcurgă. 

„Una este această evaluare preliminară, după care este expertizarea şi după aceea este consolidarea propriu-zisă.

Gradele de risc seismic le dau expertiza. Noi prin evaluarea preliminară, vedem numai care este ordinea în care facem expertiza”, a mai spus primarul Capitalei..

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te