Iaşiul este gazda campionatului mondial de Esports. În industria de gaming lucrează doar 4 oameni

DE Alin Crișan | Actualizat: 01.09.2023 - 22:05
Iaşiul este gazda campionatului mondial de Esports. În industria de gaming lucrează doar 4 oameni - Foto: Pexels/ Imagine cu caracter ilustrativ
Iaşiul este gazda campionatului mondial de Esports. În industria de gaming lucrează doar 4 oameni - Foto: Pexels/ Imagine cu caracter ilustrativ

Gazda finalelor campionatului mondial de Esports din acest an, Iașul are o piață minusculă a producătorilor de jocuri de calculator.

SHARE

În total, în cele 21 de firme înființate în județul Iași și care sunt active fiscal, potrivit Ministerului de Finanțe, lucrează... patru angajați. Șapte dintre aceste firme sunt fie nou-înființate, fie nu au realizat venituri, în timp ce celelalte 14 au realizat anul trecut o cifră totală de afaceri de 3,3 milioane de lei. Adică 0,4% din cifra de afaceri înregistrată în 2022 de toate firmele din România care lucrează în acest domeniu.

Iaşul este gazda campionatului mondial de Esports. În industria de gaming lucrează doar 4 oameni

Potrivit platformei de informare juridică din România – Indaco Lege5 – firmele producătoare de jocuri de calculator au realizat anul trecut o cifră de afaceri totală de aproape 800 de milioane de lei (peste 161 de milioane de euro). Din acești bani, piața ieșeană a produs aproape 700.000 de euro din jocuri de calculator.

Bucureştiul deţine monopolul

La nivel național, Bucureștiul deține monopolul asupra banilor care se realizează din editarea acestui tip de produse software. Peste 90% din vânzările de anul trecut realizate de firmele de editare a jocurilor de calculator din România s-au oprit anul trecut în capitală.

De fapt, în top 5 al firmelor cu cele mai mari cifre de afaceri de anul trecut, patru au fost din București, iar veniturile totale realizate de aceste patru firme reprezintă deja peste 83% din totalul pe România.

Anul trecut, numărul angajaților din firmele care se ocupă în România cu editarea jocurilor de calculator a crescut cu 79% față de anul anterior, de la 870 de angajați în 2021, la 1555.

Potrivit platformei Indaco Lege 5, liderul detașat pe piața românească în acest domeniu este Electronic Arts România SRL (al cărei asociat unic este Electronic Arts Nederland BV), firmă care a avut o cotă de piață de 57,83% și a plătit salarii pentru 620 de angajați în 2022, adică pentru 40% dintre salariații firmelor de editare a jocurilor de calculator din toată România.

Pe locul al doilea, firma Gameloft a renunțat anul trecut la 23 de angajați și a încheiat 2022 cu 507 salariați. Doar o firmă din Cluj a reușit să spargă blocul creat de București pe piața jocurilor de calculator și s-a situat anul trecut pe locul al patrulea după cifra de afaceri, cu o cotă de piață de 1,53%. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te