Huşanu (Sanitas): Personalul TESA din sănătate vrea să intre în grevă

DE Valentin Mirică | Actualizat: 11.02.2021 - 19:38
Protest Sanitas Foto: Facebook

Personalul TESA din sistemul de sănătate vrea să facă grevă şi să nu mai calculeze salariile angajaţilor din spitale, pe fondul ultimelor tăieri de venituri ale bugetarilor anunţate de Guvern.

SHARE

"Tensiunea este foarte mare, dar aş face apel în special la personalul medical să stea în unităţile sanitare şi să îngrijească pacienţii, pentru că nu vreau să se întâmple o tragedie. Prin negociere vrem să demonstrăm decidenţilor că merităm mai mult, dar prin negociere; nu le recomand momentan să întrerupă lucrul. Avem foarte multe semnale că oamenii vor să întrerupă lucrul. Cei din personalul TESA îmi spun că ei vor să facă o grevă de genul să nu mai calculeze salariile, pentru că au în fiecare lună mii de contracte individuale de muncă de gestionat şi mii de salarii de calculat la un singur spital. Ori dacă aceştia ar face o grevă de genul acesta, tot sistemul s-ar inflama. Gândiţi-vă că un medic, un asistent, un brancardier, în momentul în care nu şi-ar lua salariul...tot sistemul s-ar inflama şi n-ar fi ok pentru populaţie în primul rând. Deşi oamenii din zona TESA au dreptul lor să facă grevă", a afirmat Viorel Huşanu, preşedintele Federaţiei Sanitas Bucureşti.

El a criticat intenţia Guvernului de a anula indemnizaţia de hrană, voucherele de vacanţă pentru anul curent şi anumite sporuri.

"Pe lângă revendicările noastre vechi de câteva luni, în sensul că salariile pentru majoritatea personalului din sănătate şi asistenţă socială au fost îngheţate şi nu s-au acordat creşterile prevăzute de Legea salarizării, mai nou au fost tăiate şi voucherele de vacanţă şi indemnizaţia de hrană. Vor umbla şi la sporuri, aşa că vom pierde foarte multe sume. După un an de pandemie în care noi nu prea am avut timp nici să plecăm în vacanţe, nici să ne odihnim, am fost foarte epuizaţi, doar asta ne mai lipsea. Este o măsură incorectă faţă de salariaţii din sănătate şi din asistenţă socială. Cu siguranţă toată lumea are de suferit pentru că într-adevăr meritam acele vouchere, chiar dacă anul trecut nu am avut timp să le folosim pentru că noi am lucrat la foc continuu. Mulţi îşi programaseră concedii pe anul acesta şi dăduseră avansuri. Ori aceştia au început să renunţe la acele concedii, pentru că nu mai au din ce să le plătească. Anul acesta credeau că va fi mai lejer şi că se pot odihni, îşi pot lua concedii. Dacă pentru un medic acele vouchere poate nu însemnau nimic, pentru o asistentă, pentru o infirmieră, pentru personalul TESA voucherele însemnau singura posibilitate de a se relaxa câteva zile. Ori, din moment ce nu le acorzi salariu, nu le acorzi sporuri, ei sunt cu salariul minim pe economie, acum le tai şi indemnizaţia de hrană şi voucherele de vacanţă...Cred că este singura ţară care se poartă aşa de rău cu cei care au fost implicaţi direct în pandemie", a menţionat Viorel Huşanu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.