Gripa aviară a ucis 47 de tigri dintr-un parc safari. Ce au pățit oamenii care-i îngrijeau?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 03.10.2024 - 18:15
Gripa aviară a ucis 47 de tigri dintr-un parc safari - Foto: Pixabay - cu rol ilustrativ
Gripa aviară a ucis 47 de tigri dintr-un parc safari - Foto: Pixabay - cu rol ilustrativ

Gripa aviară a ucis 47 de tigri dintr-un parc safari. Marilor feline li s-au mai adăugat ca victime trei lei și o panteră. Toate animalele au fost infectate cu virusul H5N1care, de obicei, făcea ravagii printre păsări.

SHARE

Gripa aviară a ucis 47 de tigri dintr-un parc safari. Toți tigrii, împreună cu trei lei și o panteră au murit în grădinile zoologice din sudul Vietnamului din cauza virusului H5N1.

Gripa aviară a ucis 47 de tigri dintr-un parc safari. Ce au pățit oamenii care-i îngrijeau?

Decesele animalelor au avut loc în lunile august și septembrie la parcul safari privat My Quynh din provincia Long An și la grădina zoologică Vuon Xoai din Dong Nai, în apropiere de capitala Ho Chi Minh  a raportat agenția oficială Vietnam News Agency (VNA).

Conform rezultatelor testelor efectuate de Centrul Național pentru Diagnosticarea Sănătății Animalelor, felinele au murit „din cauza virusului H5N1 de tip A”, a declarat VNA. Grădinile zoologice au refuzat să comenteze, atunci când au fost contactate de agenția AFP.

Citește și: O pandemie mortală amenință omenirea. De unde vine și cum se răspândește?

Niciun membru al personalului grădinii zoologice care a fost în contact strâns cu animalele nu a prezentat simptome respiratorii, a adăugat raportul VNA, potrivit CBS News.

„Education for Nature Vietnam”, un ONG care se concentrează pe conservarea vieții sălbatice, a declarat că, la sfârșitul anului 2023, în Vietnam existau în total 385 de tigri care trăiau în captivitate.

Aproximativ 310 dintre ei sunt ținuți în 16 ferme și grădini zoologice private, în timp ce restul se află în facilități de stat.

Gripa aviară începe să se transmită și la om

Organizația Mondială a Sănătății afirmă că, începând din 2022, au fost raportate din ce în ce mai multe focare mortale în rândul mamiferelor cauzate de virusurile gripale, inclusiv H5N1.

Organizația mai spune că infecțiile cu H5N1 pot varia de la ușoare la severe la om, iar în unele cazuri pot fi chiar fatale. Vietnamul a notificat OMS cu privire la un deces uman cauzat de acest virus în martie.

Citește și: Trebuie să sacrificăm păsările din ogradă? Boală nemiloasă, la granița cu România. Ungaria în alertă

În 2004, zeci de tigri au murit din cauza gripei aviare sau au fost sacrificați la cea mai mare fermă de reproducere din lume, în Thailanda.

În Statele Unite, gripa aviară a fost detectată în aproximativ 200 de turme de vaci de lapte din 14 state în acest an, potrivit Departamentului american al Agriculturii.

Gripa aviară a fost depistată, de asemenea, în efective de păsări comerciale și de curte, precum și la cele sălbatice.

Luna trecută, autoritățile sanitare din Missouri au declarat că un pacient spitalizat a fost infectat cu gripă aviară, deși nu a avut niciun contact cunoscut cu vacile de lapte sau cu alte animale asociate cu un focar în curs, mai notează sursa citată.

Citește și: A apărut candidatul la vaccinul universal contra acestei boli foarte răspândite peste tot

La momentul respectiv, aceasta a fost a 14-a persoană din SUA îmbolnăvită de gripă aviară începând cu luna martie, când virusul a fost detectat la vaci, după ce a infectat păsări sălbatice și mamifere din întreaga lume.

Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) a declarat că utilizează sistemele de supraveghere a gripei pentru a monitoriza prezența gripei aviare la oameni.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te