A apărut candidatul la vaccinul universal contra acestei boli foarte răspândite peste tot

DE Florin Budescu | Actualizat: 24.08.2024 - 17:20
A apărut candidatul la vaccinul universal contra acestei boli foarte răspândite peste tot - Foto:. Flickr/Asian Development Bank
A apărut candidatul la vaccinul universal contra acestei boli foarte răspândite peste tot - Foto:. Flickr/Asian Development Bank

A .apărut candidatul la vaccinul universal contra acestei boli foarte răspândite peste tot. Vaccinurile antigripale anuale protejează împotriva infecţiilor grave, dar eficacitatea lor variază.

SHARE

A apărut candidatul la vaccinul universal contra acestei boli foarte răspândite peste tot. Vaccinurile antigripale anuale protejează împotriva infecţiilor grave, dar eficacitatea lor variază şi pot să nu se potrivească cu cele mai virulente tulpini ale sezonului.

Oamenii de ştiinţă lucrează la dezvoltarea unui vaccin antigripal universal, care ar proteja populaţia împotriva tuturor tulpinilor de gripă şi ar dura, în mod ideal, mai mult de un singur sezon.

A apărut candidatul la vaccinul universal contra acestei boli foarte răspândite peste tot

Cercetătorii au publicat joi, în Journal of Virology datele testelor preclinice cu un candidat de vaccin universal antigripal.

O echipă de la Institutul de Cercetare Lerner al Clinicii Cleveland, din Statele Unite, a raportat că vaccinul său candidat universal împotriva gripei, testat pe modele animale, a provocat un răspuns imun puternic şi a oferit protecţie împotriva infecţiei severe după expunerea virală.

Noua cercetare se bazează pe studii preclinice anterioare, la fel de promiţătoare, efectuate pe şoareci de acelaşi grup, condus de Ted M. Ross, directorul laboratorului pentru dezvoltarea vaccinurilor de la Cleveland Clinic.

Citeşte şi: În ce state încep primele studii la vaccinul cu ARNm, pentru cancerul pulmonar

Cercetătorii speră să lanseze studii clinice pe oameni în termen de 1-3 ani, a declarat virusologul Naoko Uno, care a condus noul studiu.

„Vrem să ne asigurăm că vaccinul poate acoperi mai multe sezoane, nu doar unul, şi că protejează împotriva tuturor tulpinilor care afectează populaţia”, a declarat ea într-un comunicat.

Oamenii de ştiinţă au identificat 4 tipuri de virus gripal, dar 2 dintre acestea – Gripa A şi Gripa B – prezintă cele mai mari riscuri pentru populaţie.

Citeşte şi: Vaccinul pneumococic polizaharidic, inclus pe lista medicamentelor gratuite

Vaccinurile împotriva gripei sezoniere includ proteine din 3 sau 4 subtipuri circulante ale acestor virusuri, care includ H1N1, H3N2 şi IBV, dar întrucât virusul suferă mutaţii atât de rapide, estimarea tulpinilor care vor reprezenta cel mai mare risc şi, prin urmare, alegerea ingredientelor care trebuie incluse, este dificil de realizat.

Cercetătorii din laboratorul american au conceput noul candidat de vaccin folosind o metodologie numită COBRA (Antigeni larg reactivi optimizaţi prin analiză computaţională).

Ei au descărcat mii de secvenţe genetice ale tulpinilor patogene de gripă, care acoperă mai multe sezoane, dintr-o bază de date online. Apoi au analizat digital aceste secvenţe pentru a identifica aminoacizii -elementele de bază ale proteinelor – care se conservă la virusuri.

8 proteine

Cercetătorii au identificat grupuri de proteine pentru diferite subtipuri. Pentru a dezvolta un vaccin de mai mare impact grupul a identificat 8 proteine din studii anterioare asociate cu un răspuns imun susţinut.

„Am reuşit să reducem această listă, şi credem că acestea sunt cele mai bune pentru a acoperi mai multe sezoane şi a provoca un răspuns reactiv larg al anticorpilor”, a precizat cercetătoarea.

Ei au inclus proteine din tipurile H1 şi H3 de virusuri gripale şi proteine din virusurile H2, H5 şi H7, care sunt tulpini împotriva cărora majoritatea oamenilor nu au anticorpi. Unele dintre acestea au potenţial pandemic, spune Uno.

Clade diferite

Epidemiile anterioare de gripă aviară (H5N1), au condus la o rată ridicată a mortalităţii la oameni, iar în martie 2024 virusul a fost descoperit la vacile de lapte din Texas.

De atunci, au fost diagnosticate 4 persoane care lucrează cu vite. În plus, virusul s-a răspândit la zeci de cirezi din mai multe state şi la alte specii, inclusiv lei de mare, păsări, pisici şi alpaca.

„Am demonstrat că vaccinul H5 acoperă multe clade diferite”, a indicat Uno. Pentru această nouă cercetare, echipa de la Cleveland Clinic a administrat vaccinul candidat pe cale intranazală.

Metodologie COBRA

Analizele de sânge au arătat că, patru săptămâni mai târziu, animalele au dezvoltat anticorpi împotriva virusului, iar atunci când animalele au fost expuse la agentul patogen, au fost protejate împotriva dezvoltării infecţiei.

Într-un efort internaţional, cercetătorii americani lucrează în prezent cu echipe din Statele Unite, India şi Uniunea Europeană pentru a avansa testarea vaccinului candidat.

Potrivit echipei, metodologia COBRA nu se limitează la identificarea şi asamblarea proteinelor recombinante pentru gripă, ci ar putea fi utilizată pentru a analiza ARNm sau alte biomolecule, sau explorată pentru dezvoltarea de vaccinuri împotriva altor virusuri şi boli virale precum febra denga (Dengue).

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te