Valeriu Gheorghiţă: 43.000 de doze de vaccin AstraZeneca au ieşit din perioada de valabilitate

DE Daniel Toșa | Actualizat: 01.07.2021 - 22:42
Gheorghiţă 43.000 de doze de vaccin AstraZeneca, au ieşit din perioada de valabilitate /FOTO: Facebook/Rovaccinare

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat că în data de 30 iunie au ieşit din perioada de valabilitate 43.000 de doze de vaccin de la Astra Zeneca, menţionând că acestea nu vor fi distruse, ci carantinate. E posibil să fie folosite în viitor.

SHARE

„În data de 30 iunie au ieşit din perioada de valabilitate circa 43.000 de doze de vaccin de la compania Oxford/Astrazeneca. Sunt şapte loturi diferite. Am luat decizia ieri de a carantina aceste doze şi de a nu intra în procesul de distrugere, tocmai pentru că se aşteaptă date suplimentare vizavi de perioada de stabilitate”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

„Ca atare, aceste doze sunt carantinate, ele nu sunt distruse şi dacă în perioada următoare producătorul ne pune la dispoziţie date care să certifice o stabilitate pe termen lung sau mai lungă de şase luni, date care să fie sigur autorizate de Agenţia Europeană a Medicamentului şi în baza recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, este foarte posibil să avem aceată prelungire a perioadei de valabilitate”, a precizat Gheorghiţă, joi, într-o conferinţă de presă. 

CITEȘTE ȘI: Fulgy, fiul Clejanilor, are un nou dosar penal. A ieșit de la reabilitare și a condus fără permis

El a precizat că dozele au fost retrase sau sunt în procedură de retragere din centrele de vaccinare şi vor fi carantinate la nivelul direcţiilor de sănătate publică şi centrelor regionale de depozitare. 

Gheorghiţă a amintit că  România va vinde către Danemarca peste un milion de doze de vaccin Pfizer. 

CITEȘTE ȘI: VIDEO EXCLUSIV Cum arată cei 32 de kilometri de pe Autostrada București care se deschid în 2023

„De asemenea ştim că România a încheiat un acord cu Danemarca în ceea ce priveşte vânzarea unui număr de două zile de la compania Biontech/Pfizer, se vor vinde 1.170.000 de doze stocate la Institutul Cantacuzino, toate aceste demersuri vor continua în perioada următoare încât să menţinem aşa cum am anunţat un echilibru între dozele care urmează să fie recepţionate în România, între consumul care este preconizat pe perioada următoare şi de asemenea să avem grijă ca dozele de vaccin să nu iasă din perioada de valabilitate”, a explicat Gheorghiţă.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.