Lupta împotriva pandemiei de coronavirus se duce în laboratoare, acolo unde se caută și se testează substanțe microscopice pentru un vaccin. Livrarea și transportarea acestui vaccin va fi însă „cea mai mare și mai complexă operațiune logistică globală efectuată vreodată”, după cum s-a exprimat federația internațională de transport aerian IATA. Câteva firme germane joacă un rol-cheie în acest proces.
De exemplu, la Mainz, compania Biontech. Firma germană relativ mică s-a aliat cu gigantul american Pfizer și a înregistrat un succes: cele două companii partenere au făcut în SUA cerere pentru aprobarea în regim de urgență a primului vaccin anti-coronavirus. Omologarea ar putea veni chiar anul acesta.
Biontech este în prima linie a luptei contra epidemiei, dar nu este singura companie germană implicată. La găsirea unui vaccin lucrează și cercetătorii de la firma Curevac din Tübingen – sprijiniți financiar de investitorul Dietmar Hopp, fondatorul SAP, și de guvernul german. Curevac mai are ceva până la depunerea cererii de omologare. Totuși, deja se preocupă intens de producția în masă a viitorului vaccin, la fel cum fac și concurenții săi.
Este nevoie în acest sens de miliarde de flacoane din sticlă specială. Concernul Gerresheimer din Düsseldorf este unul din liderii de piață la nivel mondial în acest sector. La fel sunt experții în sticlă specială de la firma Schott din Mainz. Trei sferturi din producătorii de vaccinuri care se află în fazele unu sau doi de testare ar fi comandat deja fiolele speciale de la Schott, potrivit acestei companii. Iar pentru că producătorii de vaccinuri au comandat din timp, nu vor exista nici dificultăți de realizare a tuturor comenzilor. Sporirea producției va aduce și profituri pe măsură – firma din Mainz se așteaptă la un volum de vânzări suplimentar de peste zece milioane de euro.
Și pentru că producția funcționează deja la cote ridicate, Biontech și Pfizer susțin că, odată cu omologarea vaccinului lor în SUA, ar putea începe deja în doar câteva ore livrările. Cele două firme se află în contact și cu autoritățile responsabile din Europa, Canada, Australia, Japonia și Marea Britanie, fiind demarate de asemenea și acolo procedurile de omologare a vaccinului.
La fel ca în Europa, și în celelalte regiuni autoritățile pot verifica rezultatele testelor clinice încă din timpul desfășurării studiilor, deoarece firmele producătoare comunică permanent rezultatele intermediare ale cercetării lor. În mod normal, companiile farmaceutice strâng aceste date timp de luni și ani și le predau pe toate deodată autorităților sanitare la încheierea testelor, potrivit g4media.ro.