Galeria de artă Kunsthaus 7B din Cisnădioara a fost jefuită. Colecţionarului de origine germană, cu părinţi originari din Transilvania, Thomas Emmerling estimează prejudiciul la 2,8 milioane de euro și-l cataloghează drept cel mai mare furt de artă din istoria României.
Furtul de artă al secolului, în România. Tablouri de 2.800.000 € „dispărute” de la Cisnădioara
„Sâmbăta trecută, 28 iunie, a fost descoperit cel mai mare furt de artă din istoria României în Cisnădioara, jud. Sibiu.
Fondatorul galeriei de artă de renume internațional și colecționarul de artă Thomas Emmerling a descoperit că o bandă de infractori i-a luat colecția.
În timpul absenței sale, spărgătorii au intrat în vechea casă a preotului din Cisnădioara, unde fusese depozitată colecția și unde locuiește Emmerling. Ei au schimbat încuietorile și l-au presat pe Emmerling să plătească 12.500 de euro în numerar pentru a-i permite accesul.
Citește și: Hoții români s-au modernizat. Sparg mașini în secunde, cu dispozitive high-tech. Cum procedează?
Lucrările furate conțin 330 de gravuri pe cupru de Rembrandt van Rijn, cea mai mare colecție de lucrări de Rembrandt din România, precum și lucrări de Pablo Picasso, Henri Toulouse Lautrec, Marc Chagall, Gabriela von Habsburg, Nicolae Tonitza, Mircea Cantor și Oana Ionel, precum și sculpturi și picturi ale altor artiști contemporani pe care Emmerling și Kunsthaus 7B îi susțin.
Hoții s-au deconspirat singuri. Este vorba de o bandă din Presbiteriul Congregației Bisericii Evanghelice din Cisnădioara, care deține clădirile.
Poliția face cercetări împotriva preotului Laszlo Zoran Kezdi și a prezbiterului Reinhold Michael Henning, a lui Gabriel Tischer (președintele Forumului German Sibiu și membru al Consiliului Raional Sibiu) și a lui Klaus Reisenauer, antreprenor din Sibiu.
Citește și: Care a fost cel mai mare furt de artă din istorie? Pagubă de 500.000.000 $. Hoții n-au fost prinși
Împotriva lui Tischer se fac cercetări și din cauza unei agresiuni violente împotriva colecționarului de artă Emmerling.
„Din păcate, se pare că unele persoane au transformat Congregația Bisericii Evanghelice și abuzează de aceasta ca de un instrument pentru a fura și a pune presiune asupra jafului, pentru a câștiga bani negri”, afirmă Thomas Emmerling.
„Faptul că furtul desființează și expoziția de Rembrandt planificată pentru această vară în Cetatea Bisericii din Richis, arată că acești oameni nu au în vedere susținerea patrimoniului și tradițiilor săsești din Transilvania, precum Cetatea Bisericii, ci propria lor lăcomie”, continuă Emmerling.
Valoarea totală a pagubelor provocate de infractori este de 2,8 milioane de euro. Poliția face cercetări”, a transmis galeria Kunsthaus 7 B, pe Facebook.
Născut la Nürnberg, cu părinţi originari din Transilvania, Emmerling a venit pentru prima oară în România în 1999, cu intenţia de a-şi deschide o galerie de artă. Şi-a cumpărat vechea clădire a şcolii germane din Cisnădioara, unde în 2017 a deschis o galerie de artă unde sunt expuse o parte din lucrările colecţiei sale. El este şi co-fondator al mişcării Kunsthaus Siebenbürgen, care îşi propune promovarea artei transilvănene şi „îmbogăţirea ofertei culturale şi a mediului cultural”.
Din colecţia sa impresionantă fac parte nume importante, precum: Dürer, Van Gogh, Renoir, Matisse, Picasso, Dali, Miró, Braque, Kokoschka, Kirchner, Chagall şi mulţi alţii.