FOTO Un ciclon extratropical, format deasupra Mării Negre, amenință România. Bulgaria, luată de ape

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 18.06.2021 - 17:23
Un ciclon extratropical, format deasupra Mării Negre, amenință România.

România a intrat sub influența unui ciclon extratropical format deasupra Mării Negre. Fenomenul meteo neobișnuit a provocat deja inundații în mai multe zone din Bulgaria. Orașul Ruse și împrejurimile sunt sub ape, de exemplu.

SHARE

Meteorologii anunță că efectele ciclonului se vor simţi în centrul, sudul şi sud estul ţării, unde este valabil „Codul portocaliu” de ploi torenţiale. 

12 judeţe din estul, sud-estul şi centrul României sunt sub „Cod portocaliu” de ploi abundente, până sâmbătă noapte.

Citește și: „Telenovela” divorțului Reghecampf: Reghe ar fi plănuit, Anamaria: ”Am cel mai șmecher bărbat”

Avertizarea este valabilă şi pentru Bucureşti, iar primele efecte s-au produs deja la Galaţi. O ploaie torenţială a făcut ravagii în cartierul aflat la cel mai mic nivel din oraș. Mai multe străzi şi curţi au fost inundate, iar apa avea chiar şi un metru şi jumătate adâncime. 

„Ciclon sună puțin periculos, terminologia completă este de ciclon extratropical. Avem două tipuri de ciclon: ciclonul cum a fost, de exemplu, Katrina, este un ciclon tropical - acela are structura clasică, spirală, ochiul furtunii și poate să producă pagube foarte mari de la vânt și precipitații; ciclonul extratropical este ceea ce avem de obicei la latitudinea noastră - sunt structurile care au front rece și front cald, deci sunt structurile care se pot întâmpla oricând de-a lungul anului și pot să producă precipitații, intensificări ale vântului, fenomenele normale”, a explicat, la Digi24, Bogdan Antonescu, specialist în fenomene meteo extreme.

Citește și: România trebuie să pună capăt deficitului excesiv până în 2024. Calculele Consiliul European

”Ceea ce este în mod particular interesant cu acest ciclon este că el cumva ajută la dezvoltarea acestor furtuni, furnizează cumva o energie pentru aceste furtuni. Deja România are o masă de aer destul de umedă în regiune și atunci acest ciclon poate să ajute la formarea de noi furtuni”, a adăugat acesta.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.