FOTO Incineratoare de cadavre, la 27 km de București. Ministrul Mediului: Ar fi grav, nu știu nimic

DE Alex Darvari | Actualizat: 01.02.2021 - 12:00
Incinerator de cadavre lângă București / Expresul de Buftea

La 27 de kilometri de București se va deschide, curând, două incineratoare de cadavre de păsări. Pentru a porni operațiunile, mai este nevoie doar de aprobare de la Garda de Mediu.

SHARE

Compania Vitall deține fostele ferme Crevedia, aflate la 27 de kilometri de București și la numai doi kilometri de Buftea. Zona s-a dezvoltat mult în ultima vreme, mulți bucureșteni construindu-și case în zonă. Din păcate, adesea, calitatea aerului din Buftea și din localitățile ce compun Crevedia este stricată de mirosul puternic emanat de la fermele de pui.

Compania Vitall se dezvoltă în continuare și a amenajat incineratoare de pui în zonă. Mai așteaptă doar autorizație de mediu.

Așa e la țară: miroase

Jurnaliștii de la Expresul de Buftea au fost invitați să vadă incineratoarele de către reprezentanții comaniei Vitall. Aceștia din urmă au spus că „nu au cantități mari de cadavre, preocuparea lor fiind evident de a reduce la minim asta.

Până acum le transportau cu o mașină până în județul Tulcea, și asta îi costa foarte mult și nici nu garanta lipsa poluării. Nu există alăt soluție de neutralizare a lor în zonă… sunt siguri că incineratorul va fi avizat și va funcționa legal curând, susținând că e modern, ecologic, nepoluant, standarde UE, marcă serioasă, iar autoritatea de mediu nu ar avea ce să le reproșeze.

Au spus că nu ar fi făcut investiția dacă nu erau siguri de autorizarea ei, dar și că nu-și vor permite să-l mențină în funcție dacă se va dovedi că poluează… știau că miroase, dar mi-au zis că așa e la țară, că așa e în localitățile cu ferme, că nu ni se pare aiurea când mergem la schi in Elveția și ne miroase de la fermele elvețiene de vaci. Nu merg la schi, le-am zis că eu trăiesc aici, iar faptul că tradiția așa era la Crevedia, nu înseamnă că putem suporta și pe viitor.

Le-am spus din start să nu insiste cu faptul că intâi au fost fermele, pe urmă locuințele, că nu e așa. Și dacă ar fi, standarde europene se schimbă, la fel și cele de viață, iar ei pot investi în ceva mai puțin poluant dacă doresc să rămână aici”, potrivit Expesul de Buftea.

Concluzia jurnaliștilor: va polua

„Nu îi cred că nu va polua, așa că în continuare sunt împotriva lui, nu pot fi convins că e potrivită amplasarea lui așa aproape de zonele reziden„țiale. Cu ajutorul guvernului cred că poate funcționa o companie gen Protan, undeva pe câmpurile mari din Dâmbovița sau Ploiești, departe de orice așezare, unde societățile care se ocupă cu creșterea animalelor să incinereze cadavrele.

Chiar și incineratorul Vitall poate fi amplasat în alt loc, mai departe de orice așezare. De ce ar fi așa greu?”, este concluzia publicației.

Ce zice ministrul mediului

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a avut o primă reacție cu privire la faptul că lângă București ar urma să fie construite două incineratoare de ardere a cadavrelor provenite de la păsări, subiect prezentat în exclusivitate de B1.ro. Prezent în cadrul emisiunii ”Actualitatea”, cu Tudor Mușat, Tanczos Barna a declarat că la el nu au ajuns aceste informații însă construirea unor astfel de incineratoare la marginea Bucureștiului nu este o soluție bună. În plus, ”arderea, în sine, este ultima soluție” la care ar trebui să se recurgă, a precizat ministrul.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te