Firea s-a tratat de COVID cu rusescul Arbidol și susține că „nu e atât de toxic”. UE nu îl recomandă

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 10.11.2021 - 23:10
Gabriela Firea, selfie din izolare. Sursă: Facebook

Gabriela Firea a declarat că s-a tratat cu medicamentul rusesc Arbidol, pe care UE nu îl recomandă iar Ministerul Sănătății l-a scos din protocolul de tratament. Ea susține că „nu e atât de toxic”.

SHARE

„Nu s-au găsit tratamente de bază şi ieftine, la îndemâna oricui în farmacii. Mă refer la antivirale. A trebuie ca fiecare să se descurce în familie, printre prieteni, cunoştinţe. Celebrul Arbidol care costa puţin la începutul pandemiei şi acum se vinde foarte scump. Este foarte căutat. (…) Lipsa informaţiilor, nu se explică cu predicat şi subiect dacă este bun acest antiviral. Cred că e foarte bun în lipsă de altceva. Nu este atât de toxic sau mai toxic ca alte medicamente, pentru că m-am tratat şi eu în afecţiunea cauzată de SARS-COV-2 cu acesta şi vorbesc din proprie experienţă”, a susținut Gabriela Firea duminică, într-o declarație pentru România Tv, televiziune care promovează în mod constant vocile antivaccinste. 

Firea a mai susținut și că, dacă PSD va intra la guvernare printre priorităţi se numără „în primul rând, dotarea şi aprovizionarea spitalelor, susţinerea personalului medical care e obosit şi lipsit de dotări. În toate farmaciile să existe medicamente anvirale”.

Și șeful PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, la Digi24, că a cumpărat Arbidol „ de la o doamna care le aducea din Republica Moldova. Este inacceptabil așa ceva! Să cumpereți antivirale de la tarabă” și a susținut că România trebuie să producă antivirale ieftine, medicamente care să se găsească în farmacii, pentru ca lumea să nu le mai cumpere de la tarabă. 

Citește și: George Simion, apel virulent pentru un medicament adus de Becali. Medici: Nu ajută împotriva COVID | Newsweek Romania

Un lobby intens face în această perioadă Gigi Becali pentru Arbidol, alături de AUR. Astfel, Gigi Becali a susținut, la Antena 3, în 30 octombrie, că a încercat să aducă în România un camion de pastile Arbidol care acum „este blocat în vamă la ruși” și  „cu un aparat de 200.000 de euro poți să produci pe zi chiar și un milion de pastile”. 

George Simion a preluat declarațiile lui Becali, scriind pe Facebook: „Criminalilor! Deblocați vama pentru medicamentele aduse de Gigi Becali.”

Reamintim, însă, că Arbidolul nu mai este în protocolul de tratament al Ministerului Sănătății din aprilie 2021, menționându-se că are „activitate insuficient demonstrată/nedemonstrată”, la fel ca Ivermectina și Hidroxiclorochina.

Citește și: Medicamentele eficiente în lupta cu COVID, anunțate de CE. Arbidolul și Ivermectina nu sunt incluse | Newsweek Romania

Mai mult, Agenția Europeană a Medicamentului a transmis, într-un răspuns pentru Newsweek România, că nu a descoperit dovezi științifice privind eficiența medicamentului. 

„EMA este la curent cu afirmațiile potrivit cărora anumite medicamente pot fi eficiente în tratarea COVID-19. Cu toate acestea, pentru a obține o recomandare pozitivă pentru un tratament la COVID-19, Agenția are nevoie de dovezi științifice că (medicamentul, n.r.) este sigur și eficient. EMA nu a descoperit astfel de dovezi privind umifenovir”, a precizat un purtător de cuvânt al Agenției Europene a Medicamentului, pentru Newsweek România.

La începutul pandemiei, Arbidolul a fost inclus pe lista medicamentelor recomandate pentru pacienții cu COVID, deși UE nu l-a recomandat nici o clipă. La „Matei Balș”, medicul și acum senatorul PSD Adrian Streinu-Cercel a recunoscut că l-a administrat pacienților. 

Citește mai multe aici: România folosește în lupta cu COVID un medicament rusesc, nepermis în UE. Streinu-Cercel: Acceptabil | Newsweek Romania

Agenția Europeană a Medicamentului, despre Arbidol, folosit la Balș: Nu sunt dovezi că e eficient | Newsweek Romania

Pe grupurile de Facebook, însă, oamenii nu țin cont de recomandările medicilor și întreabă constant de unde se cumpără Arbidol și cum ar fi bine să și-l administreze. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te