miercuri 22 octombrie
EUR 5.0831 USD 4.3835
Abonează-te
Newsweek România

Secretul zacuscăi ca pe vremuri. De ce trebuie să coci legumele pe plită pentru un gust ca la bunica

Data publicării: 22.10.2025 • 18:30
Zacuscă pe pâine - Foto: Profimedia Images (rol ilustrativ)
Zacuscă pe pâine - Foto: Profimedia Images (rol ilustrativ)
Zacuscă într-un bol - Foto: Profimedia Images (rol ilustrativ)
Zacuscă într-un bol - Foto: Profimedia Images (rol ilustrativ)

Secretul zacuscăi ca pe vremuri. De ce trebuie să coci legumele pe plită pentru un gust ca la bunica. Zacusca este unul dintre cele mai îndrăgite preparate tradiționale românești. Atunci când prepară zacusca, femeile știu că a mai trecut o vară și urmează anotimpul rece.

Zacusca este una dintre cele mai iubite rețete tradiționale ale toamnei, pregătită în gospodării cu grijă și răbdare. În fiecare borcan se adună gustul legumelor coapte, aroma de fum și bucuria meselor de iarnă. Totuși, nu toate zacuștile rezistă până în primăvară.

Odată cu venirea toamnei, gospodinele se pregătesc să pună zacuscă în borcane.  

Secretul zacuscăi ca pe vremuri. De ce trebuie să coci legumele pe plită pentru un gust ca la bunica

Acest preparat din legume proaspete este la mare căutare în cămara tuturor românilor. 

Rețeta clasică de zacuscă include vinete coapte, ardei copți (gogoșari sau kapia), ceapă călită și pastă de roșii. Uneori, se mai adaugă ciuperci, fasole sau dovlecei, în funcție de preferințe. Toate aceste legume sunt gătite încet, la foc mic, până când uleiul începe să iasă la suprafață și amestecul capătă consistența bine cunoscută.

Citește și: Tacâmul din bucătărie care reduce mirosul de ceapă și lacrimile. Trebuie doar să o ții în mână

Gospodinele experimentate știu exact ce să pună în zacuscă pentru ca aceasta să iasă o adevărată bunătate. 

Rețetă tradițională de zacuscă și ardei copți. Poți face 10 borcane

Pentru 10 borcane de 400 g ai nevoie de următoarele ingrediente: 3 kg de vinete coapte, 2 kg ardei kapia copți, 1 kg de ceapă albă, 1 kg de gogoșari copți, 500 ml de ulei de floarea soarelui, 500 ml suc de roșii, 3 foi de dafin, sare, piper și zahăr. 

Cum se prepară zacusca pas cu pas

Coace vinetele, ardeii kapia și gogoșarii neapărat pe plită pentru a le oferi acel gust ușor afumat. Acesta este principalul secret pentru ca zacusca să aibă aroma autentică, ca la bunica. 

Citește și: Alimentul numit „elixirul tinereții” ce previne ridurile și îmbătrânirea. Cum îl includ în dietă?

Dacă vei coace legumele pe flacără sau în cuptor, gustul nu va fi la fel de intens și tradițional ca atunci când sunt coapte direct pe plită. 

După ce ai copt legumele până li s-a înnegrit coaja, curățe-le cât sunt încă calde și lasă-le la scurs cel mult o oră. 

Toacă vinetele mărunt, fără să le pui într-un blender. 

Zacuscă într-un bol - Foto: Profimedia Images (rol ilustrativ)
Zacuscă într-un bol - Foto: Profimedia Images (rol ilustrativ)

După ce le-ai tocat, urmează ardeii și gogoșarii care se fac cubulețe și se trec prin mașina de tocat. 

Taie ceapa mărunt și trece-o neapărat prin ulei până devine umedă. Nu trebuie să o arzi!

Acesta este momentul când poți adăuga o linguriță de zahăr pentru puțină dulceață.

După ce ai urmat corect toți pașii aceștia, trebuie să adaugi legumele și sucul de roșii peste ceapă și restul legumelor. 

Adaugă condimentele la final pentru aromă.

Cum să fierbi corect zacusca?

Fierbe totul la foc mic și amestecă foarte des, timp de 2 ore. 

Zacusca este gata când uleiul iese ușor la suprafață, iar compoziția e legată bine.

Pregătește borcanele fierbinți

Borcanele trebuie sterlizate în cuptor sau în apă clocotită.

După ce ai terminat zacusca, trebuie să o torni în borcane curate și să le înfiletezi bine capacele.

La final, fierbe borcanele la bain-marie 30-40 min sau bagă-le în cuptor la 100°C pentru 1 oră.

Izolează borcanele sub pături până a doua zi pentru o conservare bună. Cu cât le lași mai mult, cu atât vei avea rezultate mai bune. 

Atenție! Dacă nu vei scurge bine vinetele, zacusca vi fi amară și apoasă. 

Mai multe articole din secțiunea Timp liber

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Newsweek România Abonamente

Print

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Fără reclame
Abonează-te
Print + Digital

Print + Digital

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Digital

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Newsweek România
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te
Newsweek România

Newsweek România Ultima oră

Newsweek România
Ultima oră