Fifor s-a răzgândit: Deveselu este o facilitate defensivă

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 11.09.2018 - 13:28
FOTO: Inquam Photos- Daniel Stoenciu

Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a subliniat, marți, că scutul antirachetă de la Deveselu este o facilitate „pur defensivă”, într-o altă încercare de a repara gafa făcută la 1 august, când a declarat, la Antena 3, că la Deveselu sunt rachete balistice, ofensive.

SHARE

Ministrul a făcut aceste precizări avându-l alături de ambasadorul american Hans Klemm. 

Cei doi au participat la un eveniment de comemorare a victimelor atentatului de la 11 septembrie 2001. 

Vorbind despre tragedia de la 11 septembrie, ministrul a amintit că NATO a activat atunci, pentru prima dată în istoria sa, articolul 5, iar România, deși nu era țară membră, s-a alăturat imediat în efortul comun împotriva terorismului. 

”Nu au reușit (teroriștii - n.red) decât să ne determine să fim mai uniți și mai solidari, lucru pe care îl demonstrăm și astăzi, ca țară membră NATO, în teatrele de operațiuni.”, a mai spus Fifor. 

El a adăugat că ”România este și rămâne un partener de nădejde al SUA”, care a plătit, la rândul ei, jertfa în lupta de combatere a terorismului, 29 de soldați români căzând la datorie în teatrele de operațiuni, potrivit Hotnews.ro.

Declarația lui Fifor vine în condițiile în care, în urmă cu câteva săptămâni, acesta a stârnit un întreg scandal vorbind despre latura ofensivă a scutului de la Deveselu. 

Citește și: Orban și Băsescu cer demisia lui Fifor, după ce acesta a spus că la Deveselu sunt rachete balistice

„Evident că niciodată preşedintele Putin nu o să fie extrem de încântat de faptul că în România se dezvoltă capabilităţi militare foarte serioase. 

Cum ar putea să fie vreodată preşedintele Putin încântat de faptul că în România avem baza militară de la Deveselu, cu rachetele balistice, cum ar putea vreodată preşedintele Putin să fie încântat că avem baza de la Mihail Kogălniceanu, populată cu militari americani şi noi insistăm în continuare faţă de SUA în parteneriatul strategic să asigurăm permaneţa militarilor americani pe teritoriul românesc? 

Cum ar putea vreodată Federaţia Rusă să fie încântată că România îşi dezvoltă capabilităţile navale?”, a spus ministrul, la Antena 3, vorbind despre amenințarea rusă. 

Citește și: Propaganda Moscovei preia declarația lui Fifor: a recunoscut că la Deveselu sunt rachete balistice

Ulterior, acesta a încercat să repare greșeala comisă, explicând că afirmațiile lui au fost interpretate greșit și că s-ar fi referit la faptul că scutul de la Deveselu „se ocupă de rachetele balistice”. 

În urma declarațiilor ministrului, liderii opoziției au cerut demisia acestuia, motivând că ar fi pus astfel în pericol siguranța României. 

Fifor a refuzat, însă, să plece.


Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te