Familia Sorinei a pierdut zborul din cauza autorităților române. Explicațiile Poliției de Frontieră

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 22.07.2019 - 17:30
Sorina Săcărin și părinții ei. Foto: ziare.com

Familia Săcărin a pierdut primul zbor către Statele Unite, din cauza controalelor extrem de amănunțite ale Poliției de Frontieră. Explicația autorităților este că s-au respectat „procedurile specifice”.

SHARE

Zborul original era cu Turkish Airlines. Am pierdut, din păcate, avionul pentru că, în cazul Sorinei, controlul la Paşapoarte a durat mult mai mult. Le-am arătat toate documentele, inclusiv hotărârile judecătoreşti definitive, executorii.

Ceream explicaţii, dar nu puteau să-mi dea. Am chemat avocaţii, am sunat la Consulatul American, mi se părea ireal ce se întâmpla. După ce am pierdut avionul, cei de la Turkish Airline au spus că aveau bilete pentru ora 21.00, ora României, şi ne-au schimbat biletele. Noi, însă, nu puteam aştepta atât de multe ore cu Sorina în aeroport şi am ales să mergem cu compania Tarom. Am luat bilete pentru Frankfurt şi acolo am găsit bilete pentru Newark NJ, cu Lufthansa. Aşa am ajuns, în sfârşit, acasă”, a declarat, pentru Adevărul, Gabriel Săcărin, tatăl adoptiv al Sorinei. 

Pe de altă parte, Poliția de Frontieră a susținut, într-un comunicat de presă, că a efectuat „procedurile specifice” de „verificare amănunțită”, amintind că poarta de îmbarcare a cursei pentru care aveau bilete a fost închisă, „motiv pentru care persoanele respective și-au reprogramat călătoria la o cursă în direcția Frankfurt, în aceeași dimineață”. 

Sorina și familia Săcărin au ajuns luni în Statele Unite ale Americii. 

Vineri, familia adoptivă a ridicat pașaportul copilei, după mai bine de trei săptămâni de când fusese reținut de Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), care cercetează modul în care fetița a fost luată de procurorul de caz din casa ex-asistentei maternale care o îngrijise pentru a o da familiei adoptive. 

În curs mai este și procesul la Judecătoria Slatina, unde procurorul general interimar Bogdan Licu a făcut apel în cazul deciziei instanței de a nu emite o ordonanță președințială, care ar fi obligat-o pe fetiță să rămână în România până la definitivarea anchetei SIIJ. 

Citește și: UPDATE Plângerea familiei Săcărin privind pașaportul Sorinei, trimisă la SIIJ/Familia a primit actul 

Sorina, în vârstă de opt ani, a fost adoptată de familia Săcărin, români stabiliți în America, în luna aprilie a acestui an. Ex-asistenta maternală care a îngrijit-o timp de șapte ani s-a opus ca fetița să meargă la noua ei familie, pe motiv că Protecția Copilului Mehedinți ar fi înșelat-o și nu i-ar fi spus că micuța era adoptabilă. Anterior, totuși, ex-asistenta Mariana Șărămăt a semnat două declarații prin care spunea că nu vrea să adopte copila. 

Cazul a fost dezbătut pe larg în societatea românească, după ce fetița a fost luată din casa Șărămăt din Baia de Aramă, Mehedinți, de procuroarea Maria Pițurcă, pe la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova. Fetița s-a opus, iar oamenii legii au arătat că familia Șărămăt îi spusese copilei că părinții ei adoptivi vor să îi ia organele.

Cazul a ajuns și în mediul politic, unde a fost folosit de Coaliția PSD-ALDE pentru a ataca Justiția, exprimând îndoieli cu privire la legalitatea adopției. Apoi, procurorul general interimar Bogdan Licu a atacat decizia definitivă a instanței privind adopția, cerând revizuirea. Plângerea sa a fost respinsă definitiv.

Citește și: Corpul de Control: Protecția Copilului Mehedinți, fiasco în cazul Sorinei 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te