Membrii Consiliului Facultăţii de Litere de la Universitatea din Bucureşti se arată „profund dezamăgiţi” că Mircea Cărtărescu nu a fost primit în Academia Română.
Într-un comunicat de presă al Consiliului, se menţionează că, „din păcate, se dovedeşte încă o dată că vocile specialiştilor nu sunt ascultate în societatea românească, având câştig de cauză manipularea, denigrarea şi atacurile la persoană, chiar şi la acest nivel”.
Facultatea de Litere a UB, după ce Cărtărescu nu a fost primit în Academie: „profund dezamăgiți”
Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti îşi exprimă solidaritatea cu scriitorul şi profesorul universitar Mircea Cărtărescu la aflarea veştii că propunerea candidaturii sale de către Secţia de Filologie a Academiei Române (votată în unanimitate) a fost invalidată în Adunarea generală, scrie News.ro.
Citește și: Mircea Cărtărescu, laureat internațional, dar refuzat de Academia Română! Un vot a făcut diferența
„Suntem profund dezamăgiţi nu numai de rezultatul votului, ci şi de modul în care a decurs acesta, de presiunile şi motivaţiile invocate. Din păcate, se dovedeşte încă o dată că vocile specialiştilor nu sunt ascultate în societatea românească, având câştig de cauză manipularea, denigrarea şi atacurile la persoană, chiar şi la acest nivel. Cu atât mai grav cu cât sunt invocate, spre justificarea acestora, patriotismul şi apărarea identităţii naţionale. Tocmai domeniile umaniste, a căror contribuţie la cultura naţională este una esenţială, sunt astfel desconsiderate”, se menţionează într-un comunicat de presă al Facultăţii de Litere.
Citește și: Reacția lui Mircea Cărtărescu după ce nu a fost acceptat în Academia Română: „M-am simțit ușurat”
Sursa citată arată că Mircea Cărtărescu, profesor emerit al Facultăţii de Litere, unde a predat din 1991, a fost recunoscut de unele dintre cele mai valoroase universităţi din România, care i-au acordat titlul de doctor honoris causa: Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, Universitatea „Ovidius” din Constanţa, Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău, distincţie primită şi din partea Universităţii Menéndez Pelayo din Santander, Spania.
De asemenea, mai precizează sursa citată, Mircea Cărtărescu a fost invitat la universităţi din vârful ierarhiei mondiale, ca Harvard University, University of Chicago şi Columbia University din New York (unde a ţinut cursuri de literatură română în calitate de profesor invitat, în toamna anului 2024).
„E nevoie doar de o minimă onestitate intelectuală pentru a recunoaşte cât de apreciată este opera sa la nivel internaţional, aşa cum o demonstrează premiile literare de mare prestigiu, traducerile în limbi de mare circulaţie, foarte numeroasele recenzii, articole ştiinţifice şi teze de doctorat care îi sunt consacrate. Mircea Cărtărescu este deja un ambasador al literaturii şi culturii noastre în lume. Ceea ce ne împiedică să fim mai ascultaţi şi mai vizibili în „republica mondială a literelor” a fost şi este tocmai lipsa de solidaritate cu propriile valori”, se mai arată în comunicatul citat.
Mircea Cărtărescu, respins de Academie
Scriitorul Mircea Cărtărescu nu a primit calitatea de membru corespondent al Academiei Române, deşi secţia de Filologie a forului îl propusese cu unanimitate de voturi. Rodica Zafiu, preşedinte interimar al secţiei de Filologie a Academiei Române, a declarat pentru Edupedu: „Trebuia să ia 74 de voturi ca să aibă două treimi din numărul votanţilor şi a obţinut numai 73. Este o mare părere de rău pentru noi, pentru că a fost susţinut cu multă căldură de secţie”.
Contestatarii din forul academic au fost Valeriu Matei, membru de onoare şi directorul Editurii Academiei Române, şi scriitorul Nicolae Breban, membru titular din 2009, care au declarat, pentru Hotnews, că Mircea Cărtărescu "e un scriitor bun, dar nu de nivelul Academiei" şi că ar fi adus "insulte poporului român".
În spaţiul public, au apărut critici la adresa Academiei Române, iar personalităţi ale vieţii culturale româneşti, precum Ana Blandiana şi Gabriel Liiceanu, s-au arătat indignate de această decizie.