Mircea Cărtărescu, cel mai cunoscut scriitor român contemporan, nu a fost admis ca membru corespondent al Academiei Române, ratând votul final „la distanță de un singur vot”.
Mircea Cărtărescu, laureat internațional, dar refuzat de Academia Română! Un vot a făcut diferența
Potrivit Rodicăi Zafiu, președintele secției de Filologie, acesta a obținut anterior 9 voturi din 9 în cadrul secției, însă în Adunarea Generală i-au lipsit doar 1 vot pentru a atinge pragul necesar de 74 de voturi, adică două treimi din numărul total de votanți.
„Este o mare părere de rău pentru noi, pentru că a fost susținut cu multă căldură de secție, dar…”, a declarat Zafiu pentru Edupedu.ro.
Citește și: Reacția lui Mircea Cărtărescu după ce nu a fost acceptat în Academia Română: „M-am simțit ușurat”
În urmă cu doi ani, o tentativă de admitere a lui Mircea Cărtărescu în Academia Română a fost blocată din start, la nivelul secției, însă Rodica Zafiu explică faptul că acea situație a fost „o încurcătură” și că informațiile apărute în presă au fost incorecte.
Spre deosebire de atunci, acum procedura a fost parcursă în mod oficial, iar în secția de Filologie scriitorul a primit unanimitate de voturi în favoarea nominalizării sale.
Zafiu a explicat că, în procesul de selecție, fiecare secție propune candidați pentru titlul de membru corespondent, însă validarea finală depinde de votul Adunării Generale, unde este necesară atingerea pragului de două treimi din voturile exprimate.
Citește și: Mircea Cărtărescu cheamă la vot contra lui Călin Georgescu: Nu vrem afară din Europa
Miercuri, în urma votului, au fost acceptate mai multe persoane propuse de alte secții, însă candidatura lui Mircea Cărtărescu nu a întrunit pragul necesar.
„Este păcat, pentru că am fost foarte aproape să facem un act corect, de răsplătire a valorii, care este foarte evidentă. Dar asta se întâmplă”, a concluzionat Rodica Zafiu.
Mircea Cărtărescu este laureat al mai multor premii internaționale prestigioase, precum Premiul Thomas Mann, Premiul de Stat al Austriei, Premiul Formentor, Premiul internațional de literatură al orașului Berlin și Premiul orașului Leipzig pentru înțelegere europeană.
De asemenea, anul trecut a câștigat și premiul Dublin Literary Award 2024, în valoare de 100.000 de euro, cel mai mare premiu din lume acordat unui roman tradus și publicat în limba engleză.