Explicația ex-ministrului de Externe Cristian Diaconescu pentru expulzarea spionului rus din România

DE Adrian Costin | Actualizat: 27.04.2021 - 12:07
Foto: INQUAM Photos/ George Călin
Foto: INQUAM Photos/ George Călin

Cristian Diaconescu, fost ministru de externe, a spus că nu este o situație foarte des întâlnită în practica diplomatică, dar se întâmplă.

SHARE

Convenția de la Viena din 1961 în materie de drept diplomatic și consular prevede că diplomații beneficiază de imunități și privilegii în posturile diplomatice pe care le ocupă în țările în care sunt acreditați, iar dacă depășesc niște limite, dacă activitatea lor se înscrie uneori chiar într-o zonă infracțională, statul în care sunt acreditați nu poate reacționa cu sistemul judiciar și atunci, singura măsură care se poate lua este declararea diplomatului ca persona non grata.

Citește și: Mărturia unui preot care slujește bolnavilor din ATI: Este un fel de întâlnire cu imaginea iadului

„O astfel de decizie luată de statul în care își desfășoară activitatea acești diplomați nu se motivează, se transmite pur și simplu, se comunică printr-o notă verbală, iar statul trimițător este obligat să-și retragă diplomatul de la post”, a explicat Cristian Diaconescu.

Citește și: Un polițist n-a putut participa la o urgență pentru că era la pensat în timpul programului

Expulzarea nu are legătură cu ce se întâmplă în Cehia și Polonia

„Din câte am înțeles din sublinierile publice ale Ministerului Afacerilor Externe, la baza deciziei României a stat Convenția de la Viena din 1961, deci este vorba de acte sau fapte în afara mandatului diplomatic, în relația cu România, în ceea ce privește exercițiul mandatului diplomatic. Din această perspectivă, nu există în practica internațională măsuri care se iau în plan național ca argument politic. Nu pe baza unui consens politic se iau aceste măsuri. Este vorba despre acte și fapte punctuale, care în mod normal ar trebui să fie sancționate de justiție, dar datorită privilegiilor de care se bucură orice diplomat, oriunde în lume, aceasta este măsura de retorsiune, măsura care se aplică în astfel de situații”, a arătat Cristian Diaconescu.

Citește și: Un interlop amenință cu pistolul de față cu soția și fetița lui: Ultimul glonț mi-l trag eu în cap

De regulă, diplomatul vizat de expulzare trebuie să plece în 48 de ore și este o regulă care se respectă. „Nu știu să vă dau exemple când nu s-a întâmplat acest lucru”, a spus Cristian Diaconescu.

Citește și: FOTO Primăria Sectorului 1 a demolat construcțiile ilegale de la stația de metrou Gara de Nord

Cum poate reacționa Rusia

„Având în vedere practica anterioară, este posibil să nu existe niciun fel de reacție din partea Moscovei. Aici ține strict de analiza, de evaluarea suverană a statului rus. Sau este posibilă o măsură în oglindă, o măsură de retaliere: să expluzeze un diplomat român”, a arătat fostul ministru de externe, la Digi24, întrebat la ce reacție ne putem aștepta din partea Rusiei.

Ambasadorul rus la București, Valeri Kuzmin, a catalogat măsura expulzării oficialului de la Ambasada pe care o conduce drept un gest „neprietenos” al României, precizând că  Moscova poate lua măsuri similare. 

„În spatele unui astfel de decizii există date foarte clare, nu este vorba de un schimb prietenesc sau neprietenesc. Dl. ambasador probabil a vrut să dea un fel de explicații publice și, mă rog, într-un fel sau altul să se delimiteze de gestul autorităților de la București. Niciodată o astfel de măsură - încă o dată o spun, excepțională - nu se ia ca un gest, ci având la bază elemente foarte serioase, extrem de semnificative, în legătură cu activitatea diplomatului respectiv și care, deși nu există obligația de a fi comunicate, uneori pot fi date elemente din acest pachet. Dar se discută pe lucruri foarte concrete și, de cele mai multe ori, extrem de grave”, a comentat fostul ministru de externe.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te