Escrocheria cu criptomonede, care a lăsat clienții unei bănci fără bani. Totul a început cu un mesaj

DE Florentina Enache | Actualizat: 24.02.2025 - 13:13
Escrocheria cu criptomonede, care a lăsat clienții unei bănci fără bani. Totul a început cu un mesaj - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Escrocheria cu criptomonede, care a lăsat clienții unei bănci fără bani. Totul a început cu un mesaj - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Escrocheria cu criptomonede, care a lăsat clienții unei bănci fără bani. Totul a început cu un mesaj - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Escrocheria cu criptomonede, care a lăsat clienții unei bănci fără bani. Totul a început cu un mesaj - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

Escrocheria cu criptomonede, care a lăsat clienții unei bănci fără bani. Totul a început cu un mesaj. Frauda a șocat o întreagă comunitate.

SHARE

O escrocherie într-un orășel din SUA a falimentat o bancă și a șocat întreaga comunitate.

Era iulie 2023, iar Jim Tucker găzduia o reuniune a consiliului de administrație al Heartland Tri-State Bank, o afacere deținută de comunitate într-un orășel din Kansas numit Elkhart. 

Escrocheria cu criptomonede, care a lăsat clienții unei bănci fără bani. Totul a început cu un mesaj

Heartland era o instituție locală îndrăgită și o sursă de mândrie pentru familia Tucker: Jim făcea parte din consiliu împreună cu tatăl său în vârstă, Bill, care fondase banca cu patru decenii înainte, scrie The New York Times.

Toți membrii consiliului - familia Tucker și alți câțiva fermieri și oameni de afaceri - se cunoșteau de ani de zile.

Citește și: O escrocherie face victime în luna iubirii. Totul începe cu un mesaj de dragoste. Apoi rămâi sărac

În acea seară, însă, s-au adunat pentru a discuta despre ceea ce părea, la prima vedere, o trădare epică.

Escrocheria cu criptomonede, care a lăsat clienții unei bănci fără bani. Totul a început cu un mesaj - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

În ultimele câteva săptămâni, președintele de lungă durată al băncii, un popular om de afaceri local pe nume Shan Hanes, a ordonat o serie de transferuri inexplicabile care au drenat zeci de milioane de dolari din bancă.

Hanes a convertit fondurile în criptomonede. Apoi banii au dispărut.

Prima bănuială a lui Tucker că ceva nu era în regulă a venit de la un prieten, un investitor în bancă care era apropiat de Hanes.

Citește și: O nouă escrocherie ia amploare în România. ”M-a sunat să mă felicite pentru un credit de 40.000 €”

Cu câteva zile înainte de ședința consiliului de administrație, acesta i-a mărturisit lui Tucker că Hanes a dat-o în bară: Un transfer bancar a fost efectuat, se presupune că pentru a ajuta un client aflat în dificultate, iar acum banca avea o gaură de 30 de milioane de dolari.

În momentul în care membrii consiliului de administrație s-au reunit, era clar că Heartland a fost prinsă într-un fel de escrocherie financiară, o escrocherie sofisticată care i-a adus activele în ghearele unei rețele de criptocriminalitate din străinătate.

Hanes a promis că poate recupera banii - un total de 47,1 milioane de dolari. Avea nevoie doar de aprobarea consiliului pentru a împrumuta încă 18 milioane de dolari.

Cu ajutorul unor contacte de afaceri, a spus el, va folosi aceste fonduri pentru a recupera numeroasele milioane pe care le pierduse deja. Cariera sa bancară era probabil terminată, a recunoscut el. 

Citește și: O nouă escrocherie online ia amploare. Totul începe cu un mesaj pe telefon. La ce să fii atent

Tucker, un fermier în vârstă de 50 de ani, nu avea cunoștințe speciale în domeniul financiar.

Era obișnuit ca oamenii să se supună lui Hanes, pe care tatăl său îl considera un executiv strălucit.

Dar apoi Hanes a spus consiliului de administrație că cineva din Hong Kong a înghețat milioane de dolari pe care le dobândise în timp ce lucra cu câteva cunoștințe de pe internet - un bancher pe nume Rob care avea relații bune în Washington și o femeie pe nume Bella cu familie în Australia.

Când consiliul s-a reunit din nou în dimineața următoare, Hanes și-a lăsat servieta jos și a început să împartă hârtii, prezentând modalități prin care banca să împrumute mai mulți bani.

Dar Jim Tucker s-a săturat. I-a înmânat formularele lui Hanes.

„Shan, nici măcar nu știu cine ești acum”, a spus Tucker. „Nu cred nimic din ce ai spus.”

Cum a căzut bancherul în capcană?

Ca bancher, Hanes era sceptic cu privire la criptomonede. I-a spus odată unui coleg că oricine folosește criptografia trebuie să aibă „ceva ce încearcă să ascundă”.

Cu toate acestea, în decembrie 2022, după ce femeia cu numele Bella l-a abordat pe social media, Hanes a început să cumpere el însuși criptomonede.

Bella a susținut că mătușa ei conducea o firmă de criptografie în Australia și i-a prezentat lui Hanes un site web care semăna cu o platformă de investiții în criptografie.

Ea și Hanes schimbau frecvent mesaje pe WhatsApp, de obicei de mai multe ori pe zi.

După standardele din Elkhart, Hanes era deja un om bogat, dar această investiție se pare că necesita sume colosale. În câteva luni, el a accesat fondul pentru facultatea fiicei sale, cheltuind 60.000 de dolari pe monede digitale.

Escrocheriile online sunt la fel de vechi ca internetul, dar ascensiunea criptografiilor a oferit escrocilor un nou instrument valoros - monedele digitale care pot fi transferate instantaneu, fără supravegherea băncilor obligate prin lege să monitorizeze tranzacțiile pentru a depista eventuale infracțiuni.

Potrivit F.B.I., în 2023, fraudele legate de criptomonede îi vor costa pe investitorii americani aproximativ 4,8 miliarde de dolari.

Escrocheriile încep de obicei cu mesaje pe LinkedIn, Facebook sau WhatsApp de la un număr de telefon necunoscut sau de la o persoană care se dă drept un potențial partener romantic.

Uneori, conversațiile duc la prezentări de afaceri, la o legătură cu un bancher sau un manager de active, cu un CV fictiv.

Țintei i se oferă o oportunitate de investiție, adesea susținută de un site web fraudulos care se preface că este o criptomonedă reală sau de o aplicație care afișează profituri false pe extrase de cont false.

În cele din urmă, toate escrocheriile se termină în același mod: Banii dispar.

După ce și-a epuizat economiile personale, Hanes a început să fure - de la clubul local de investiții, de la biserica unde făcea voluntariat și de la banca pe care o conducea.

În doar patru săptămâni, Hanes a transferat 31 de milioane de dolari din fondurile deturnate către contul său Kraken, o platformă pentru comerțul cu monede digitale.

După ce întreaga schemă a fost dezvăluită, Hanes a ajuns să fie numit hoț, mincinos și „răul pur”.

Avocatul lui a preferat să folosească o altă descriere: „El a fost porcul sacrificat”, utilizând un termen care face referire la un anumit tip de escrocherii online. În iulie 2023, dubițe și SUV-uri negre au înconjurat banca din Elkhart.

Ce pedeapsă a primit bancherul?

Autoritățile de reglementare a domeniului bancar din SUA le-au spus că banca se închide - de săptămâna următoare, Heartland urma să aibă un nou proprietar.

Toți clienții băncii aveau să își recupereze banii, însă acțiunile băncii originale nu mai aveau nicio valoare.

Mulți dintre acționari și-au pierdut toate investițiile și, totodată, economiile lor de-o viață.

A fost „probabil unul dintre cele mai grele lucruri pe care a trebuit să le fac”, a spus Tucker despre momentul când a semnat documentele prin care banca pe care familia lui a fondat-o în 1984 a fost dizolvată.

Noi încă nu înțelegeam de ce s-a întâmplat asta.”

Cu toate că investigatorii federali nu au mai reușit să dea de urma banilor, aceștia și-au dat seama că aceeași escroci care l-au păcălit pe Hanes au orchestrat o schemă asemănătoare cu care au păcălit o altă persoană bogată din statul Minnesota.

Victima a fost abordată de o femeie pe LinkedIn care l-a convins să investească în criptomonede și să își părăsească soția pentru ea. Bărbatul a pierdut peste 9 milioane de dolari.

Hanes a pledat vinovat pentru delapidare - o infracțiune pentru care putea primi o pedeapsă maximă de 30 de ani de închisoare. Acționarii fostei bănci Heartland au cerut ca Hanes să primească pedeapsa maximă.

Ei au spus că ar fi putut să îl ierte dacă era doar victima unei escrocherii, dar nu și în condițiile în care a furat de la vecinii lui.

„Dacă va fi eliberat în ziua în care va muri, va fi cu o zi prea devreme”, i-a spus judecătorului unul dintre acționari.

Niciuna dintre persoanele păgubite din Elkhart nu și-a dat vreodată seama cum a ajuns Hanes, un bancher de succes și sofisticat cu o reputație foarte bună în întreg orașul, să își riște toată viața pentru șansa de a se îmbogăți din criptomonede.

Tucker suspectează că Hanes ascundea probabil ceva, o problemă secretă pe care doar banii o puteau rezolva. Hanes a fost condamnat până la urmă la 24 de ani și 5 luni de închisoare, o pedeapsa mai mare decât cea cerută de procurorii federali.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te