Erdogan vizitează Ucraina în speranța de a juca rolul de mediator cu Rusia

DE Daniel Toșa | 03.02.2022 - 13:23
Erdogan vizitează Ucraina în speranța de a juca rolul de mediator cu Rusia/FOTO: CNBC

Președintele Tayyip Erdogan va discuta joi, la Kiev, cu omologul său Volodymyr Zelenskiy despre tensiunile dintre Ucraina și Rusia, după ce a prezentat Turcia ca mediator, iar un oficial a declarat că nu alege nicio tabără în criză.

SHARE

Vizita lui Erdogan în această țară de la Marea Neagră, vecină a Turciei, vine după vizitele la Kiev ale liderilor Marii Britanii, Poloniei și Olandei, membre NATO, în contextul impasului. Turcia are legături bune cu Kievul și Moscova, dar a declarat că va face ceea ce este necesar în calitate de membru NATO dacă Rusia invadează.

Rusia a negat planurile de a invada Ucraina, pe fondul îngrijorării multor națiuni occidentale cu privire la acumularea a peste 100.000 de soldați în apropierea graniței, dar a cerut garanții de securitate radicale din partea Occidentului și a declarat că ar putea lua măsuri militare nespecificate în cazul în care cererile sale nu sunt îndeplinite.

Ankara s-a oferit anterior să ajute la dezamorsarea impasului, iar surse diplomatice turce au declarat că atât Rusia, cât și Ucraina sunt deschise la această idee. Turcia s-a opus sancțiunilor amenințate de alți membri NATO ca răspuns la o incursiune militară a Rusiei. 

Citește și: Moscova: Redistribuirea forțelor SUA în Europa de Est, „distructivă”, poate declanșa un răspuns dur

Vorbind cu reporterii înainte de a pleca în Ucraina, Erdogan a declarat că Turcia face apel la ambele părți să caute dialogul, adăugând că criza trebuie rezolvată pașnic pe baza dreptului internațional.

„Astăzi, vom avea întâlnirea cu domnul Zelenskiy. După o vizită în China, (președintele rus Vladimir) Putin ne-a spus că va călători în Turcia", a declarat el. „Fără organizarea acestor două vizite, a acestor discuții, nu ar fi corect să ne gândim la ce putem face".

Citește și: VIDEO Iohannis: Amenințările la adresa securității regionale s-au amplificat

„Cu voia lui Dumnezeu, vom depăși cu succes această perioadă problematică între aceste două țări", a declarat Erdogan, adăugând că declarațiile atât ale Ucrainei, cât și ale Rusiei au minimalizat până acum perspectiva unui conflict militar direct.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.