Droguri sub formă de jeleuri și ”Vape” cu derivați din canabis, vândute copiilor. 42 de suspecți

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 19.09.2023 - 19:08
Peste 100 de percheziții la vânzătorii de droguri Foto: Poliția -DIICOT

Percheziții de amploare la nivel național într-un mega dosar de trafic de droguri. Substanțe psihoactive au ajuns să fie consumate de către minori pentru simplul motiv că se pot vinde ”la liber”. Noile acțiuni sunt parte din măsurile anunțate de Ministrul de Interne.

SHARE

Bomboane, jeleuri și prăjituri, toate conținând substanțe cu efecte psihoactive au ajuns la minori, acestea fiind distribuite de o rețea constituită la Iași. 

Mai mult, copiii au avut acces și la produse de tip Vape care au în compoziţie derivaţi din plante de canabis şi prin urmare un efect psihoactiv. 

Droguri sub formă de jeleuri și ”Vape” cu derivați din canabis, vânduți copiilor. 42 de suspecți

”La data de 19.09.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași împreună cu Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Iași efectuează 121 de percheziții domiciliare pe raza județelor Iași, Alba, Hunedoara, Sibiu, Neamț, Bacău, Brașov, Constanța, Cluj, Maramureș, Dolj, Brăila, Galați, Vrancea, Argeș, Buzău, Botoșani, Suceava, Timiș, Arad, Mureș, Harghita, Vaslui și  în municipiul București, într-o cauză vizând săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat și efectuarea de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile legii. 

Citește și: Cartelul drogurilor din licee: Traficanți cu părinți la MAE, Guvern și DNA. Eleve leșinate în baie

S-a reținut că începând cu finele anului 2022, mai multe persoane care sunt angajate sau controlează două societăți comerciale de pe raza județului Iași, au constituit un grup infracţional organizat, având ca scop importul, exportul, producerea, fabricarea şi alte operaţiuni cu substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive.  

Noile acțiuni și rezultate sunt parte din ce anunțau deja ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, și predecesorul său, Lucian Bode, referitor la munca depusă de instituții și planul acțiuni stabilit.

În acest context aceştia produc și comercializează dispozitive electronice de vapat şi produse de tip „edibles” ( jeleuri, prăjituri, drajeuri etc ) cunoscând că au în compoziție substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive, identificându-se în cursul investigațiilor substanțele HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P și în unele cazuri inclusiv THC.

De asemenea, s-a stabilit că în perioada octombrie 2022 – septembrie 2023, membrii grupului infracțional au produs în vederea comercializării peste  100.000 de dispozitive tip VAPE care conțineau substanțe care produc efecte psihoactive ( HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P)  de natură a pune în pericol viața persoanelor care le  consumă”, au transmis Poliția și DIICOT.

Din păcate, substanțele consumate de adolescenți și copii sunt extrem de periculoase. Multe dintre aceste droguri erau achiziționate on-line.

Citește și: Cât de ușor ajung elevii consumatori de droguri. ”Părinții și directorii de școli neagă evidențele”

”Investigațiile efectuate au relevat o creştere exponenţială în rândul tinerilor  (preponderent în zona şcolilor şi liceelor) a consumului de produse de tip „Vape" care au în compoziţie derivaţi din plante de canabis şi prin urmare un efect psihoactiv.  

O parte din aceste produse au în componenţă un produs chimic, derivat al THC-ului ( obţinut în mod sintetic), cu denumirea generică HHC (hexahydrocannabinol) o substanță ce are capacitatea de a produce efecte psihoactive (stări de euforie, halucinaţii şi chiar probleme medicale temporare), asemănătoare consumului de canabis şi comparabile celor induse de consumul noilor substanţe psihoactive, denumite  generic "etnobotanice".

Din cercetările  efectuate a mai  rezultat că dispozitivele de tip "vape" care au în componenţă HHC sunt comercializate preponderent pe piaţa on-line  ( site-uri de specialitate şi  site-uri notorii care au ca obiect de activitate comerţul general cu diferite produse) dar şi în cadrul unor magazine situate în centre comerciale”, au mai transmis anchetatorii. 

Substanța extrem de periculoasă din vizorul EMCDDA, consumată în România

”Cu privire la potenţialul psihoactiv al substanţei HHC, EU Early Warning System ( EWS ) a emis primele avertizări în luna octombrie 2022, substanţa în sine fiind în prezent intens monitorizată de către European Monitoring Center for Drugs and Drug Addiction ( EMCDDA ). 

Având în vedere acest aspect, comercializarea produselor ce conţin HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P intră sub incidenţa Legii nr. 194 din 2011 (republicată) privind combaterea operațiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de acte normative în vigoare.

Citește și: Trafic de droguri în două școli renumite din București. Dealeri și consumatori, în rândul elevilor

În urma investigațiilor au fost identificate un număr de 28 societăți care comercializează astfel de produse la nivel național, profitând de faptul că dispozitivele de tip "vape" se pot comercializa la liber, iar jeleurile pot fi vândute oricărei persoane

De asemenea, s-a stabilit faptul că minorii au acces la aceste substanțe care le pun  în pericol viața, iar persoanele care vând astfel de  produse  deși cunosc efectele pe care le au substanțele din compoziția lor, le comercializează fără nicio restricție inclusiv minorilor”.

Urmează să fie aduse pentru audieri la sediul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Iași 42 de persoane.  

Noile acțiuni și rezultate sunt parte din măsurile anunțate de Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, și predecesorul său, Lucian Bode, referitor la munca depusă de instituții și planul de acțiuni stabilit.

Consumul de droguri în România a devenit un fenomen greu de controlat. Accesul tot mai facil la aceste substanțe a crescut numărul persoanelor care ajung la spital cu intoxicație. 

Citește și: Vlad Pascu, șoferul care ucis doi studenți, avea dosar penal la DIICOT pentru droguri de la 13 ani

În urmă cu o lună, un tânăr de 19 ani s-a urcat drogat la volan și a produs un accident grav în urma căruia au murit doi studenți. 

Poliția a prins, în ultima perioadă tot mai mulți șoferi care conduc sub influența drogurilor. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te