Două cutremure în România în doar 4 ore, localizate la 600 km distanță. Cât de puternice au fost?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 29.01.2024 - 17:44
Două cutremure au avut loc în România la un interval de 4 ore - Foto: Pixabay - cu rol ilustrativ
cutremure

Două cutremure în România în doar 4 ore, localizate la 600 km distanță. Cele două seisme au avut magnitudini apropiate, dar locul epicentrelor a fost diferit.

SHARE

Două cutremure în România în doar 4 ore, localizate la 600 km distanță.

Citește și: Un nou cutremur în România, al patrulea în doar 2 zile. Ce intensitate a avut și unde a avut loc? | Newsweek Romania

Seismele au foat înregistrate de aparatura Institutului Național de Fizică a Pământului, ele având loc în seara de sâmbătă, 27 ianuarie, și în cursul nopții de sâmbătă spre duminică.

Citește și: Al doilea cutremur în Marea Neagră în 10 zile. Când a fost „marele cutremur” ce a devastat litoralul

Două cutremure în România în doar 4 ore, localizate la 600 km distanță. Cât de puternice au fost?

Cele două cutremure s-au înregistrat la un interval de doar 4 ore unul de celălalt. Primul a avut loc în seara de sâmbătă, 27 ianuarie, la ora 19:37:06 (ora locală a României) și s-a produs în județul Timiș, Banat.

Din fericire, a fost vorba de un seism slab,  cu magnitudinea ml 2.0, la adâncimea de 5.0 km, a anunțat Institutul Național de Fizică a Pământului (INFP).

„Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 20km V de Timisoara, 48km SV de Arad, 66km NE de Zrenjanin, 80km SE de Szeged, 91km NV de Resita, 97km S de Bekescsaba”, conform infp.ro.

Citește și: Nou cutremur în România în această dimineață. Lângă ce orașe a avut loc? Cât a fost magnitudinea?

Un al doilea cutremur a avut loc după nici patru ore, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora 1.00. Seismul a avut loc în apropiarea a 7 orașe în zona seismică Vrancea, la o distanță de aproximativ 600 de km de primul.

„În ziua de 28 Ianuarie 2024, la ora 01:15:16 (ora locală a României), s-a produs în ZONA SEISMICĂ VRANCEA un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.4, la adâncimea de 69.8 km. 

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 30km NV de Focșani, 76km SV de Bârlad, 77km N de Buzău, 80km S de Bacău, 82km E de Sfântu-Gheorghe, 99km E de Brasov”, conform aceleiași surse.

În intervalul 22-28 inauarie au fost 4 cutremure în România. 

Astfel, în data de 26 Ianuarie 2024, la ora 03:43:21 (ora locală a României), a avut loc un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.5 în zona seismică Vrancea, la o adâncime de 65.6 km.

Între epicentrele celor două seisme a fost o distanță de 600 km - Freepik - cu rol ilustrativ

Newsweek a scris că România are un sistem de avertizare. Alertele sunt emise pentru cutremure mai mari de 4,5 grade pe scara Richter.

Citește și: De ce alarma de cutremur ajunge de 2 ori mai repede la București față de Cluj? Explicația experților

Este vorba despre REWS, primul sistem operațional de alarmare seismică din Europa și primul sistem funcțional dedicat cutremurelor de adâncime intermediară din întreaga lume, fiind dezvoltat special pentru cutremurele din zona seismică Vrancea.

Cum seismul e dezvoltat pentru Vrancea, alarma la cutremur ajunge la București mult mai repede decât în alte mari orașe, precum Cluj Napoca.

Acesta utilizează formele de undă de la stațiile seismice amplasate în zona epicentrală, estimând rapid în baza acestora magnitudinea și adâncimea cutremurelor, la câteva secunde după ce primele unde ajung la suprafață.

Citește și: Care este cel mai sigur loc din casă la cutremur? De ce scările sunt „mortale” și de ce să nu fugim?

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te