Detalii șocante în cazul Floreasca. Rezidentul a folosit de cel puțin patru ori mai mult biocid

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 07.01.2020 - 18:58
Mioara Comana, șefa Inspecției sanitare de stat

Ministrul Sănătății a făcut publice, marți, greșelile în lanț pe care le-au făcut cadrele medicale de la Floreasca, în urma cărora o pacientă a luat foc. O substanță care a dus la tragedie a fost folosită în cantitate de cel puțin patru ori mai mare decât ar fi fost normal.

SHARE

Victor Costache, ministrul Sănătății, a spus că medicii specialiști care erau de gardă nu au intervenit in cazul acestei paciente, lăsată să sângereze și să agonizeze o noapte întreagă. Abia dimineață s-a preferat intervenția în cazul ei, însă aceasta a fost făcută doar de medicii rezidenți, fără a fi supravegheați de coordonatorii lor, așa cum prevăd procedurile.

„Niciun medic din echipa operatorie nu era în serviciul de gardă. Avem o pacientă care a sângerat și s-a deteriorat pe parcursul nopții și s-a intervenit la 9 dimineața, iar în echipa operatorie s-a preferat intervenția cu un medic rezident și apoi medic specialist veniți de acasă, în loc să intervină medici specialiști care erau de gardă”, a declarat ministrul Sănătății.

Pe de altă parte, în aceeași conferință de presă de marți, organizată de ministerul Sănătății, Mioara Comana, șefa Inspecției sanitare de stat, a spus că medicul rezident care a operat-o pe pacientă a folosit o cantitate foarte mare de biocid, pe bază de etanol, pentru sterilizare, încălcându-se o regulă de protocol preoperator. Mioara Comana a declarat că medicul rezident a folosit o cantitate de cel puțin patru ori mai mare de biocid pe bază de alcool, împreună cu un bisturiu electric.  

CITEȘTE ȘI: Dacă nu mai puteți de grija pacienților, de ce nu ați făcut grevă până acum, stimați doctori?

„Acolo e specificat foarte clar cine efectuează aseptizarea câmpului cu o cantitate de maximum 50 de mililitri, dată în trei etape și, atenție, trebuie să fie foarte atenți la alergiile la iod. După imaginile video la care am avut un miniacces acolo a fost vorba despre o cantitate enorm de mare, în jur de 200 de mililitri, pe puțin, care s-a folosit. Într-o singură etapă! S-a dat puțin pe corp după care s-a luat o tăviță și s-a dat toată cantitatea, care s-a dus de jur împrejur. Asistenta n-avea voie să facă, singurul medic care era în momentul ăla în sală”, a explicat Mioara Comana.

Alte declarații făcute, marți, de ministrul Sănătății:

Biocidul folosit pentru dezinfecția câmpului operator este avizat numai pentru dezinfecția chirurgicală a mâinilor echipei operatorii, nu pentru dezinfecția pacienților.

S-a ignorat o procedură adoptată la scară largă la nivel național și din 2016 la Floreasca, procedura de dezinfecție a tegumentelor în care se folosește în primă instanță betadină, iar dacă pacientul e alergic la iod se folosește gluconat de clorhexidină.

S-a diagnosticat greșit alergia la iod a pacientei. Nu există niciun element care să indice alergia la iod a pacientei. Acest accident apare într-o anexă a raportului operator și ne întrebăm de ce acest accident deosebit de grav nu a fost menționat de la început.

Rezidenții, atunci când intervin, trebuie să fie sub directa supraveghere a responsabilului de rezident, ceea ce nu s-a întâmplat.  

Sancțiunile în cazul Beuran

În raportul transmis Ministerului Sănătății de către conducerea Spitalului Clinic de Urgență București, raport întocmit după ce, în preajma Sărbătorilor, a fost făcut public un caz uluitor – o pacientă în vârstă de 66 de ani a ars pe masa de operație de la Floreasca, iar ulterior a murit – se arată mai mule abateri ale profesorului Mircea Beuran, precum și ale echipei medicale care a operat-o pe femeie, când s-a petrecut tragedia. Conform raportului, prof. dr. Mircea Beuran, ca șef al Secției Clinice de Chirurgie III, a încălcat 10 obligații din cele 33, asumate prin contractul de administrare al secției.  

„În urma analizei întregului material probator avut la dispoziție, concluziile cercetării administrative dispuse de SCUB sunt că incidentul s-a produs ca urmare a unor erori umane, comise de către echipa operatorie. Din raport reiese că domnul prof. dr. Mircea Beuran, ca șef al Secției Clinice de Chirurgie III a încălcat 10 obligații din cele 33, asumate prin contractul de administrare al secției.

Date fiind măsurile dispuse din cercetarea administrativă s-a luat, printre altele, și decizia încetării contractului de administrare a prof. dr. Mircea Beuran, din calitatea de șef al Secției Clinice de Chirurgie III”, se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Sănătății.

Beuran: Decizia pe care am primit-o nu este motivată

Reprezentanții instituției vor prezenta, marți, concluziile raportului propriu, instrumentat de Inspecției Sanitare de Stat și al Corpului de Control și „salută totodată decizia managementului de la SCUB, de încetare a contractului de administrare a șefului de secție, care nu a respectat obligațiile contractuale”.

Pe de altă parte, Inspecția Sanitară a sancționat cu amenzi unitatea spitalicească, pentru neregulile găsite, cât și întreaga echipă de medici care au participat la intervenția chirurgicală - de la asistent, până la conducătorul echipei. Cuantumul amenzilor este de aproximativ 30.000 de lei.

După ce Mircea Beuran a fost demis din funcția de șef de secție, el rămânând în continuare medic în cadrul Spitalului Floreasca, având voie să profeseze, acesta a anunțat că va contesta decizia, pentru că nu este motivate. 

CITEȘTE ȘI: Iartă-ne, domnule doctor, că am făcut scandal după ce ați dat foc unei paciente!

„Decizia pe care am primit-o nu este motivată, nu am primit niciun raport. (...) Lucrurile acestea m-au surprins, dar pot să afirm totodată că nu sunt niște lucruri normale, adică să poți să-i dai decizia unui om fără să argumentezi, decât o inșiruire de cifre (...) sunt niște acuze generale. Dar probabil că atât este capacitatea acestei comisii”, a declarant, luni seară, Mircea Beuran, la Antena 3.

După declanșarea scandalului de la Floreasca, Mircea Beuran a declarat că el nu făcea parte din echipa care a operat-o pe femeia care a ars pe masa de operație, fiind chemat de acasă ca să jute echipa medicală.

Tragedia din sala de operație de la Spitalul Floreasca a avut loc la jumătatea lunii decembrie 2019, însă cazul a ajuns în atenția publică abia spre finalul lunii, existând bănuieli în privința mușamalizării lui. Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Horațiu Moldovan a precizat ulterior că incendiul s-a produs după ce bisturiul electric a fost folosit cu un biocid, deși instrucțiunile aparatului interzic această combinație.

Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS) a suspendat procesul de acreditare al Spitalului Floreasca, tocmai din cauză că incidentul nu a fost raportat la timp de conducerea unității medicale, ci a fost făcut publc abia când parlamentarul USR Emanuel Ungureanu a postat pe pagina sa de Facebook informații referitoare la acest caz.    

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te