Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, la comemorarea a 81 de ani de la Pogromul de la Iași

DE Alex Darvari | 28.06.2022 - 19:10
Departamentul pentru Românii de Pretutindeni la comemorarea a 81 de ani de la Pogromul de la Iași / FB

În 28 iunie, reprezentanții Departamentului pentru Românii de Pretutindeni au participat la evenimentele de comemorare a 81 de ani de la Pogromul de la Iași din 1941, din cadrul celei de a opta ediții a Marșului Vieții.

SHARE

Acest proiect marchează un moment simbolic de recunoaştere a meritelor deosebite ale comunităţii evreiești în dezvoltarea Iaşului şi o reparaţie morală şi istorică a suferinţelor îndurate în timpul Pogromului de la Iaşi.

Delegația DRP a depus o coroană de flori la monumentele victimelor Pogromului și a transmis mesajul secretarului de stat.
Gheorghe Cârciu: “Ne-am reunit astăzi la Cimitirul Evreiesc din Iași, pentru a onora memoria victimelor uneia dintre cele mai negre pagini din istorie, pe care istoricul Adrian Cioflâncă o descrie drept <<cel mai mare masacru de pe teritoriul României în epoca modernă și primul masacru antisemit major de la declanșarea operațiunii Barbarossa împotriva Uniunii Sovietice>>, din 27-30 iunie 1941, în urma căruia și-au pierdut viața mai bine de 13 mii de evrei români.
În numele meu și al instituției pe care o reprezint, în calitate de secretar de stat, aduc un pios omagiu tuturor celor care, acum 81 de ani, au fost victimele Pogromului de la Iași și al acțiunilor xenofobe, rasiste și antisemite din acea perioadă.
Vă mărturisesc că relatările puținilor supraviețuitori despre teroarea prin care au trecut în acele momente m-au emoționat puternic, motiv pentru care consider că este important ca noi toți să susținem consolidarea și formarea societății noastre, astfel încât să nu se mai repete aceste evenimente sumbre ale istoriei.
Îmi doresc ca toți românii să îmbrățișeze sentimentele de compasiune, respect și toleranță față de toți semenii lor.
Pe această cale, le mulțumesc organizatorilor, Comunității Evreilor din Iaşi, Primăriei Municipiului Iași, Fundației pentru Promovarea Evreilor Români din Israel și tuturor autorităților implicate în bunul mers al acestui eveniment.”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.