Instrumentul este conceput pentru a ajuta persoanele cu dificultăți de vorbire sau probleme de comunicare.
Acesta scanează și analizează activitatea cerebrală a utilizatorilor pentru a genera transcrieri în timp aproape real ale gândurilor care, deși nu sunt complet exacte, surprind "esența" a ceea ce gândește o persoană.
„Decodorul cerebral” cu inteligență artificială citește gândurile și visele. Le transformă în text
Deși "decodorul" se află încă în fază incipientă, el ar putea fi folosit pentru a înregistra gândurile oamenilor în timp ce visează, precum și pentru a realiza progrese "semnificative" în domeniul interfețelor creier-computer.
Dr. Alexander Huth, cercetător în neuroștiințe responsabil de cercetare, a declarat: "Am fost oarecum șocați de faptul că funcționează atât de bine precum o face. Lucrez la acest lucru de 15 ani... așa că a fost șocant și emoționant când, în sfârșit, a funcționat".
Instrumentul folosește o versiune timpurie a GPT AI pentru a scana răspunsurile creierului la "idei" și "semnificație". Participanții la cercetare au trebuit să petreacă 16 ore într-un scaner ascultând podcast-uri. Inteligența artificială a fost capabilă să se potrivească îndeaproape cu textul sau cu sensul intenționat al cuvintelor în aproximativ jumătate din timp.
Citește și: „Regatul lui Charles” din Transilvania. 900 de lei/noapte, traiul regesc într-un sat de 350 de ani
Dr. Huth a explicat că acest lucru se datorează faptului că sistemul "funcționează la nivelul ideilor, al semanticii, al semnificației" și că "acesta este motivul pentru care ceea ce obținem nu sunt cuvintele exacte, ci esența".
Echipa de cercetare din spatele decodificatorului cerebral AI explică faptul că a luat unele măsuri pentru a se asigura că tehnologia nu este folosită în mod abuziv.
Citește și: Rusia a pierdut 100.000 de soldați, în patru luni, în bătălia de la Bahmut, spun Statele Unite
Jerry Tang, co-autor al cercetării, a declarat: "Luăm foarte în serios preocupările legate de faptul că ar putea fi folosită în scopuri rele și am lucrat pentru a evita acest lucru.
"Vrem să ne asigurăm că oamenii folosesc aceste tipuri de tehnologii doar atunci când doresc și că le sunt de folos."
Oamenii de știință din spatele acestei tehnologii doresc acum să o folosească pentru a dezvolta sisteme de scanare a creierului mai portabile și, în cele din urmă, să o folosească pentru a ajuta oamenii să comunice sau să folosească computerele doar cu puterea gândului, potrivit DailyStar.