În acest loc de poveste, iubit nemărginit de regele Charles al III-lea al Marii Britanii, nu există o recepție de primire și nici măcar un hol.
„Regatul lui Charles” din Transilvania. 900 de lei/noapte, traiul regesc într-un sat de 350 de ani
Recepția invitaților se face în sala de mese, în „bârlogul comun”, unde o femeie, care este și bucătăreasa pensiunii, înmânează o cheie veche. Aceasta va deschide ușa uneia dintre cele șapte camere, toate arătând ca și cum ar fi fost mobilate cu o ediție românească a revistei House Beautiful, din jurul anului 1740. Singurele atingeri contemporane sunt ceainicele electrice, caloriferele și apa îmbuteliată.
Aceasta este doar cea mai faimoasă dintre reședințele regelui. El conduce cel mai bine un imperiu imobiliar în valoare de 25 de miliarde de dolari, potrivit Forbes, un portofoliu care include 56 de cabane, 12 case și șapte palate. Casa de oaspeți este departe de a fi cea mai luxoasă, dar oferă această distincție singulară: Pentru aproximativ 900 de lei pe noapte, cu mesele incluse, oamenii de rând sunt primiți cu grația regală într-un loc neatins de modernitate.
„Regatul lui Charles” din Transilvania, un colț liniștit al lumii
Regele deține această proprietate din 2008 și își petrece vacanța aici timp de o săptămână aproape în fiecare lună mai, aducând cu el prieteni.
Citește și: Vaticanul conduce negocieri de pace în Ucraina. Zelenski va lupta până la moarte cu arma în mână
Este un colț liniștit al lumii, unde timpul pare să se fi oprit în urmă cu câteva secole, iar regele a descris-o adesea ca fiind una dintre preferatele sale. Ceea ce sugerează că regele Marii Britanii preferă de departe liniștea și intimitatea pe care le găsește la aproximativ 2.400 de km distanță de Londra, pe drumuri neasfaltate și păduri virgine din apropierea Munților Carpați.
Sursa Foto: Profimedia Images
Oaspeții care vizitează acest loc nu trebuie să se aștepte să îl întâlnească pe însuși regele Charles al III-lea - atunci când este prezent la reședința sa de odihnă, locul este rezervat - ei se pot plimba prin aceleași incinte și pot explora aceleași pajiști verzi. Cei care prind ceea ce încă se numește „Camera Prințului” pot, de asemenea, să doarmă în același pat.
Citește și: General ucrainean: "Situația la Bakhmut, complicată dar rușii nu reușesc să preia controlul"
„Există un sentiment de continuitate milenară aici”
Regele Carol a rapsodit despre farmecele României timp de decenii. "Există un sentiment de continuitate milenară aici", a explicat el într-un articol publicat anul trecut în The Spectator.
Sursa Foto: Profimedia Images
"Un cerc virtuos în care omul și natura sunt în echilibru". El a explicat această afinitate și prin faptul că este o chestiune de moștenire. El este rudă, spune el, cu Vlad Țepeș, conducătorul de odinioară al Valahiei, o regiune din sud, și sursa de inspirație pentru "Dracula" al lui Bram Stoker.
Regele Charles al III-lea: „Am Transilvania în sânge”
"Am Transilvania în sânge", a glumit el în timpul unui interviu televizat din 2011. O varietate de surse, inclusiv un tabloid britanic și site-ul Romanian Tour Store, l-au susținut în acest sens, afirmând că este strănepotul lui Vlad, de 16 ori îndepărtat.
În mod mai definitiv, regele este înrudit cu contesa Claudine Rhédey von Kis-Rhéde, care s-a născut în Transilvania și este stră-străbunica reginei Elisabeta a II-a.
Sursa Foto: Profimedia Images
Cu toate acestea, pasiunea regelui pentru această zonă ține mai mult de păduri decât de familie. Spațiile verzi și satele vechi din Regatul Unit tind să fie mai posace și mai îngrijite, a declarat contele Tibor Kalnoky, aristocratul român în vârstă de 56 de ani care a supravegheat renovarea pensiunii și care, atunci când nu lucrează ca medic veterinar, ajută la menținerea în funcțiune a locului.
"În Anglia, seamănă mai mult cu o scenă; este mai artificial", a spus el într-un interviu. "Poți găsi o geantă Gucci într-un sat din Cotswolds, dar nu va mai fi multă mizerie în jur - sau găini care se plimbă pe stradă, ceea ce avem aici. Este diferența dintre „Disneyland” și lucrurile reale".
Cum a ajuns Regele Carol să dețină o pensiune în România
Povestea despre cum a ajuns Regele Carol să dețină o pensiune în România începe cu unul dintre strămoșii domnului Kalnoky. În secolul al XVI-lea, Bálint Kalnoky a fost primul proprietar atestat documentar al Văii Zălanului, iar aproximativ 100 de ani mai târziu a fost construită o serie de case pentru suflătorii de sticlă de la o fabrică de sticlă din apropiere. Această fabrică a dispărut de mult timp din ceea ce este astăzi satul Zalánpatak, cu o populație de 94 de locuitori, situat chiar în apropiere.
Sursa Foto: Profimedia Images
Prințul de Wales a început să viziteze România la sfârșitul anilor 1990. O locuință anterioară din satul istoric Viscri a atras roiuri de turiști, a relatat BBC. El și contele, care îi este rudă, sunt prieteni, iar când prințul de atunci a cerut ajutor pentru a găsi o escapadă mai retrasă în România, contele a avut o idee.
"În timp ce el își descria casa visurilor sale, mi-am dat seama că s-ar putea să cunosc exact acea casă", și-a amintit el. Au mers pe jos 18 km de la casa contelui din Micloșoara până la ceea ce era atunci un grup de clădiri care aveau nevoie de o renovare temeinică.
Sursa Foto: Profimedia Images
"Când am ajuns, l-am întrebat: "Oare asta va merge?", iar el a spus: "Exact la asta mă gândeam"."
Renovarea a început cu o clădire și apoi s-a extins la alte două, pe măsură ce numărul oaspeților invitați de prinț a crescut. Rămâne departe de a fi lustruită. Chiar și cele câteva atingeri contemporane ar avea nevoie de o ajustare.
Există o mână de imagini ale regelui împrăștiate ici și colo, iar în „Camera Prințului” se află o fotografie a mamei sale când era tânără.
Oricine caută emoția de a merge pe urmele monarhului are opțiuni mai convenabile. Un zbor de la Londra la București durează circa trei ore, iar drumul până la Valea Zălanului este de alte trei ore și jumătate, o parte din el pe drumuri neasfaltate.
Majoritatea locuitorilor din sat au spus că l-au văzut sau l-au întâlnit pe Regele Charles în timpul vizitelor sale de-a lungul anilor. Îi făcuseră cu mâna când mergea pe drum și ocazional schimbaseră câteva cuvinte.
"Este foarte amabil, foarte prietenos", a spus o vecină de 87 de ani care a locuit în acest sat toată viața ei. "A dat mâna cu toată lumea".
Sursa Foto: Profimedia Images
Câțiva săteni au descris faptul că prințul, de atunci, invita zeci de localnici la pensiunea unde supraveghea concursurile de tăiat iarba, o tradiție veche de secole în Transilvania care implică coase și multă îndemânare în a „mătura cu brațele”. Oamenii erau împărțiți în echipe de șase persoane.
Consensul a fost că regele Carol nu a vrut să modifice viața autentică din sat, ceea ce nu părea să deranjeze pe nimeni aici.
Sursa Foto: Profimedia Images
Locul desprins din povești lasă vizitatorilor săi o imagine dintr-o altă lume, mulți dintre ei au scris recenzii elogioase într-o carte de oaspeți cu numele prințului pe ea. Chiar și criticii familiei regale, se pare, sunt cuceriți de acest loc de poveste din România, scrie nytimes.