De la cultivarea legumelor sau din garaj, floriste și politruci, direct la Institutul Cultural Român

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 29.06.2020 - 16:45
Mirel Taloș patronează cumetriile de la ICR cu sprijinul politic al ALDE Foto: INQUAM Photos/ George Călin
Mirel Taloș patronează cumetriile de la ICR cu sprijinul politic al ALDE Foto: INQUAM Photos/ George Călin

Neregulile de la Institutul Cultural Român nu se rezumă doar la cheltuielile nejustificate din bani publici sau la angajarea directă a nepoatei lui Marcel Ciolacu. Instituția are zeci de angajări fără concurs, persoane venite din zone fără nicio legătura cu cultura.

SHARE

Pe site-ul ICR nu există o organigramă a posturilor de conducere în care să apară, în mod transparent, toate posturile aprobate prin Regulamentul de organizare și funcționare a ICR, dar și persoanele care le ocupă. Poate și pentru faptul că mulți dintre cei cu funcții de conducere primite fără concurs au niște CV-uri care le-ar arăta adevăratele calități.

Spre exemplu, Cristina Stoicescu este, în prezent, director la Direcția juridică și resurse umane a ICR. Instituția a folosit tot metoda detașărilor pentru a o angaja, ea fiind adusă la ICR în anul 2018, de la firma Bob Leg Prod SRL. Potrivit Registrului Comerțului, firma are ca obiect de activitate cod CAEN:113 - cultivarea legumelor si a pepenilor a rădăcinoaselor si tuberculilor unde, potrivit declarației de interese din 2019, actualul director al direcției juridice încasa un venit anual de 1000 RON.

Prin detașare la ICR, veniturile anuale au crescut la frumoasa sumă de 55.224 RON. Tot prin declarația de interese de pe site-ul ICR, completată pe 13 iunie 2019, Cristina Stoicescu anunță că este și unic asociat la SC Tomate Naturale SRL. Doamna Stoicescu și-a semnat singură detașarea de la firma mamă, pentru a veni la ICR, și a trimis, tot către ea însăși, o adresă prin care și-a cerut acordul să mai detașeze încă două persoane din această adevărată pepinieră a ICR, firma Bog Leg Prod SRL.  

Promovată pe un post la care nu a luat concursul

Daniela Soroș este și specialist în aranjamente florale Foto: Facebook Daniela Soroș

Daniela Soroș, șef serviciu la Serviciul Mari Programe, structură unde este angajată prin detașare, tot fără concurs, și Andreea Ciolacu, nepoata președintelui interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a ajuns la ICR în 2016, prin detașare de la “Romanian Global News” – o agenție de știri controlată de fostul soț, Eugen Popescu. Acesta a fost numit în funcţia de director general al Institutului Eudoxiu Hurmuzachi pentru Românii de Pretutindeni în 2016 și controla, prin intermediul soției, o fundație cu nume asemănător și obiectiv similar celui al departamentului.

Fosta președintă a ICR, Liliana Țuroiu, a numit-o șef pe Daniela Șoroș în aprilie 2018 și i-a dat în administrare cel mai important proiect al ICR din ultimii ani, Europalia, derulat preponderent prin ICR Bruxelles.

Festivalul Europalia a avut un buget aprobat de șase milioane de euro, sumă care provine din bugetul de stat, însă nu există nici o situație clară și transparentă a cheltuielilor efectuate pentru acest eveniment, nici măcar în Raportul de activitate pe 2019.

La reprezentanța care a gestionat majoritar aceste fonduri, adică ICR Bruxelles, director este acum chiar Liliana Țuroiu, fostul președinte ICR, iar director adjunct este Adriana Pietrăreanu, prietenă de familie cu liderul PSD Marcel Ciolacu.

Ascensiunea Danielei Soroș în cadrul ICR s-a făcut treptat și fără mari dificultăți.

În aprilie 2016, ocupă inițial un post de execuție în Departamentul de Comunicare/Promovare. În perioada noiembrie-decembrie 2016, ICR a scos la concurs un post de expert 1A în cadrul Biroului cercetare, analiză, strategie, la care Daniela Soroș a obținut un punctaj considerat insuficient, de 36 de puncte la proba scrisă, fiind respinsă, deși era singura înscrisă.

Acest lucru nu i-a afectat însă parcursul profesional, Daniela Soroș ocupând, în cele din urmă, postul respectiv, la scurt timp după ce a picat cu brio concursul.

Reorganizarea din 2018 a adus pentru Daniela Soroș o nouă promovare, în funcția de Șef al Serviciului Mari Programe din ICR. Pentru performanța dovedită, postul ocupat de doamna Șoros prin detașare de la SC Innovative  Planet SRL (absolut întâmplător, cu sediul pe strada Crinului, având în vedere formarea doamnei Șoros ca florist - este scos la concurs în vara lui 2019, în plin proces de pregătire a participării la Europalia.

Însă concursul a fost anulat de conducerea ICR, în urma numeroaselor reclamații privind nerespectarea legii în ceea ce privește organizarea. Reclamațiile au venit  atât din interiorul ICR, cât și din afara instituției. Acest lucru este menționat inclusiv în Raportul de activitate al ICR pe 2019, fără a oferi însă mai multe detalii.

Un șofer cu foame de cultură

În organigrama ICR, tot într-o funcție de conducere,  îl regăsim și pe fostul șofer al lui Mirel Taloș, Ionel Bogdănel Tănase, care ocupă funcția de șef al Serviciului secretariat în subordinea președintelui. Potrivit declarației de avere, Ionel Bogdănel Tănase administrează, din 2010, firma Euroagro Star, din Buteşti, comuna Siliştea, Teleorman.

Experiența de secretariat a lui Ionel Bogdănel Tănase provine din pozițiile ocupate anterior: şofer la RA-APPS, în 2011 şi 2012,  referent de specialitate la Administraţia Fondului pentru Mediu și în Direcţia de Implementare Proiecte unde a stat doar un an.  Din 2019, decide că domeniul cultural este cel în care poate performa după experiența acumulată anterior, și devine consilier la cabinetul vicepreşedintelui ICR, apoi şef serviciu la Serviciul secretariat. 

Aici are o foarte bună colaborare cu fiica sa vitregă, Cristina Rus, aceasta ocupând funcția de director de cabinet al președintelui Mirel Taloș, prin detașare de la aceeași firmă, Euroagro Star.

La întrebarea noastră adresată ICR în baza Legii 544/2001 privind accesul la informațiile de interes public, referitoare la detașările efectuate, nu am primit nici un răspuns.

Comentariile politice ale unui directoraș cu sprijin politic

Numit recent în funcția de director general adjunct al Direcției generale Programe Interne și Internaționale a ICR, Filip Iorga se remarcă printr-o postare pe pagina sa oficială de Facebook din 24 aprilie a.c. Acolo,   îi ia apărarea medicului Adrian Streinu Cercel,și îi numește pe Klaus Iohannis, Ludovic Orban, Marcel Vela și Nelu Tătaru: “personaje limitate, orgolioase, foarte pline de ele, care se exprimă greu și au o lipsă cronică de idei”.  

“Acești demnitari fac parte din acea categorie de oameni care se definesc nu prin fapte, ci prin funcții, care există doar grație funcției, care sunt simple învelișuri poleite lipsite de conținut: Klaus Iohannis (primar și președinte), Ludovic Orban (activist politic, veșnic candidat, vremelnic prim-ministru), Marcel Vela (activist politic, vremelnic ministru), Nelu Tătaru (activist politic, vremelnic ministru). În general, personaje limitate, orgolioase, foarte pline de ele, care se exprimă greu și au o lipsă cronică de idei. Și în biografiile cărora nu putem descoperi realizări concrete”, aprecia Filip Iorga în postarea menționată mai sus.

Filip Lucian Iorga a fost numit într-o funcție de conducere de fostul președinte al ICR, Liliana Țuroiu, actualul director al reprezentanței ICR din Bruxelles, și confirmat ulterior și de președintele interimar al ICR, Mirel Taloș. Filip Iorga este soțul realizatoarei Antena 3, Ana Iorga.

70 de detașări, în 2017. Între timp, numărul s-a dublat

Conducerea ICR nu a organizat concurs pentru ocuparea posturilor vacante și temporar vacante prevăzute în statul de funcții, optând în schimb pentru detașarea de personal de la alți angajatori, astfel că, în anul 2017, au fost detașate de la alte entități – în principal, societăți cu răspundere limitată (SRL), 70 de persoane cu diverse calificări pe posturi vacante aprobate în statul de funcții.

Până la această dată, numărul detașărilor și numirilor s-a dublat. De asemenea, nu au fost organizate examene de promovare în gradele profesionale superioare pentru personalul din cadrul ICR, promovarea în gradul profesional superior a salariaților ICR efectuându-se fără susținerea examenelor de promovare, așa cum menționează și Raportul Curții de Conturi din 2017.

Cât au costat detașările

Ocuparea posturilor vacante din structura ICR prin detașarea unor persoane din sectorul privat s-a realizat fără respectarea condițiilor impuse de legislația în domeniu, respectiv fără îndeplinirea condițiilor de vechime în muncă și specialitate specifice posturilor vacante, conducând la efectuarea de plăți în sumă de 36.000 de lei.

Suma a fost calculată ca diferență între salariile plătite ca urmare a detașării pe funcția de expert 1A și salariile ce se cuveneau funcției și gradului de debutant, conform prevederilor legale, situație pe care o regăsim în Raportul Curții de Conturi din 2018.  Cerințele privind experiența profesională a angajaților, care sunt obligatorii pentru orice loc de muncă atunci când se fac angajări prin concurs, sunt condiționate de alte criterii decât cele profesionale.

Cine asigură managementul ICR

Comitetul director al ICR este compus din Mirel Taloș (ALDE), care ocupă și funcția de președinte interimar după ce fosta președintă, Liliana Țuroiu, și-a semnat singură numirea la ICR Bruxelles, Bela Dan Krizbai (UDMR), vicepreședinte,  Alexandru Drăghici, secretar, fost vicepreședinte al ANAF în 2018, Ana Ivan, secretar general ajunct, Filip Iorga și Andrei Novac, director la Centrul Național al Cărții, structură din cadrul ICR, detașat la Institut de la Editura Paralela 45 și care a mai ocupat și funcția de sef serviciu inventar la Episcopia Craiovei.

Deși pe site-ul ICR este prezentată această componență a celor care asigură conducerea executivă a ICR, surse din institut confirmă că domnul Filip Iorga a fost de fapt înlocuit de câteva săptămâni cu  Corina Încrosnatu, aceasta preluându-i atât funcția de director general al Direcției generale Programe prin Reprezentanțe și în Comunitățile Istorice, dar și locul în Comitetul director.

În schema de personal, printre cei care asigură managementul instituției îi găsim pe: Cristiana Pătru, director general la Direcția generală economică, Claudiu Ștefan Marin, Director general la Direcția Programe Interne și Internaționale, Filip Iorga, director general adjunct în cadrul aceleiași structuri, Daniela Soroș, șef serviciu la Serviciul Mari Programe, Ionel Bogdănel Tănase, care ocupă funcția de șef al Serviciului secretariat în subordinea președintelui Mirel Taloș și Cristina Stoicescu, director la Direcția juridică și resurse umane.

Parlamentarii din Comisiile reunite de cultură și politică externă urmează să dezbată Raportul acestei instituții pe 2019, ICR aflându-se sub control parlamentar, conform Legii nr. 356 din 11 iulie 2003 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Institutului Cultural Român, republicată. Se pare că o parte din conducerea actuală vizează reprezentanțele ICR de la Londra, Viena și Vrașovia, după modelul Lilianei Țuroiu care a preferat Bruxelles.

Newsweek România a solicitat în mai multe rânduri poziția oficială a Institutului Cultural Român însă nu am primit niciun răspuns. Mai mult, ICR a fost printre instituțiile care s-a prevalat de starea de urgență pentru a nu răspunde unor întrebări legate de cheltuirea bugetului.

Citește și

Nesimțire periculoasă: ICR nu răspunde unei solicitări Newsweek pentru că e stare de urgență

Plăți fără avizul controlului financiar preventiv și bani dați pe evenimente private la ICR

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te