Apar noi informații din dosarul azilelor groazei. Peste 100 de bătrâni erau chinuiți și umiliți zilnic sub ochii autorităților care erau foarte îngăduitoare cu administratorii căminelor.
Anchetatorii au descoperit că managerul era anunțat de controale și de monitorizările instituțiilor care aveau competență în acest domeniu.
De ce nu au fost închise până acum azilele groazei. Managerul, protejat de instituțiile statului
Godei, deținătorul căminelor era alertat chiar de cei care făceau controlalele de monitorizare.
„La rândul lor, funcționarii AJPIS Ilfov, instituție care, potrivit legii, efectuează controale în vederea acreditării și licențierii centrelor de îngrijire și asistență persoane cu dizabilități, l-au protejat pe Ștefan Godei.
Citește și: Ședință la Guvern pe tema ”azilelor groazei”. Pe cine a convocat de urgență premierul
Funcționarii acestei instituții, arată datele din dosarul DIICOT, nu au efectuat niciun control inopinat, toate verificările fiind anunțate în prealabil lui Ștefan Godei. Acesta își punea angajații în alertă, cerându-le să facă peste tot curățenie, iar beneficiarii să fie spălați și ”îmbrăcați giugiuc”, arată Libertatea.
De asemenea, conform anchetatorilor, suspecții erau ajutați de funcționari ai statului. De exemplu, știau când urmează să fie controlați de autorități astfel încât să ascundă neregulile. Într-o astfel de situație, fratele liderului rețelei instruia telefonic angajații centrului, potrivit stirileprotv.ro.
Godei Daniel: „Sus să se urce ăştia să mai dea şi ei cu parfum p-acolo, să aerisescă un pic.”
Sandu: „S-au urcat, acum au coborât.”
Godei Daniel: „Să nu mai miroasă a mort p-acolo. Că m-a sunat de la AJPIS că vin săptămâna asta ca să... pentru licența finală (...) Să scoată, să pună, să pună fețe noi, să fie curat giugiuc.”
Într-o altă convorbire telefonică, un angajat al Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Ilfov îi învață pe membrii rețelei să întocmească fictiv documente din care să reiasă că centrul beneficiază de specialiști care i-ar consulta pe bătrâni.
Interceptările făcute de procurorii DIICOT scot în evidență faptul că bătrânii din azilele groazei nu sufereau doar de înfometare, agresiuni fizice și batjocură, ci rămâneau și fără pensii sau apartamente.
Peste 3,7 milioane de lei ar fi câștigat din afacerea cu azilele groazei Ștefan Godei, liderul și coordonatorul grupului, spun procurorii DIICOT.
Citește și: Stenograme din dosarul ”azilelor groazei”. Bătrâni bătuți și umiliți: ”Băi, nu mai comenta!”
Duminică se desfășoară o ședință a premierului cu mai mulți miniștri și șefi de instituții, fiind discutată tema azilelor pentru bătrâni.