Ședință la Guvern pe tema ”azilelor groazei”. Pe cine a convocat de urgență premierul

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 09.07.2023 - 14:06
Premierul Marcel Ciolacu a convocat o ședință de Guvern Foto: arhivă Guvernul României (imagine cu rol ilustrativ)

Premierul Marcel Ciolacu a chemat la sediul Guvernului mai mulți miniștri și secretari de stat dar și reprezentanți ai instituțiilor care aveau atribuții de control la azilele de bătrâni din Ilfov.

SHARE

Primul ministru Marcel Ciolacu i-a convocat la sediul Guvernului pe mai mulți miniștri și reprezentanți ai instituțiilor cu atribuții de control la azilele de bătrâni din Ilfov dar și ai celor care ar fi trebuit să ia măsuri.

Surse politice spun că este posibil să urmeze noi demisii. Până acum, în urma scandalului azilelor groazei de la Ilfov s-au autosuspendat două persoane. 

Peste 100 de bătrâni aflați în azilele din Ilfov erau înfometați, bătuți și umiliți frecvent de către cei care trebuia să aibă grijă de ei. 

Ședință la Guvern pe tema azilelor groazei. Pe cine a convocat de urgență premierul

Guvernul a anunțat că premierul are duminică o ”întâlnire de lucru cu M. Budăi, min. Muncii; A. Gorghiu, min. Justiției; A. Rafila, min. Sănătății; A. Veștea, min. Dezvoltării; B. Despescu, secretar de stat în MAI, și reprezentanți ai ANSVSA, ANPC, Inspecției Sanitare de Stat”. 

Este vorba despre discuții pe tema ”azilelor groazei” din Ilfov, potrivit unor surse politice. 

Citește și: Stenograme din dosarul ”azilelor groazei”. Bătrâni bătuți și umiliți: ”Băi, nu mai comenta!”

Poliția Română a transmis vineri seara că ofițerii de la Investigații Criminale s-au autosesizat în acest caz pe 16 februarie 2023. Astfel, ancheta ar fi durat câteva luni. 

În urma tuturor acestor activități, la data de 4 iulie 2023, polițiștii Direcției de Investigații Criminale, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. - Structura Centrală, au organizat o acțiune, în cadrul căreia au fost efectuate 31 de percheziții domiciliare.

După organizarea acțiunii, procurorii DIICOT au dispus măsura reținerii, față de 24 de persoane și măsura controlului judiciar, față de 2 persoane.

Ulterior, în urma prezentării în fața instanței de judecată, 4 persoane au fost arestate preventiv, 11 arestate la domiciliu, iar 6 au fost plasate sub control judiciar.

Premierul a cerut demisii

Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut, vineri, ministrului Muncii, să demită conducerea Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Ilfov. El a mai cerut și demiterea conducerii Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități.

"Mi-aş fi dorit astăzi să vorbesc despre măsurile economice, sociale pe care urmează să le luăm în şedinţa de Guvern, dar atât eu, cât şi dvs, cu toţii suntem oameni şi am văzut ce s-a întâmplat în acele azile ale groazei, aşa cum au fost denumite pe bună dreptate de către presă.

Oameni în vârstă, vulnerabili, care în loc să fie ajutaţi au fost efectiv torturaţi. Eu personal, vă spun sincer nu am putut parcurge toate stenogramele apărute în presă.

Cred că acest grup infracţional organizat, cu complicitatea unor funcţionari, trebuie să răspundă cât mai repede.

Îi solicit ministrului muncii ca azi, conducerea ANEPIS - Agenția pentru Plăți și Inspecție Socială și a AJEPIS Ilfov să fie destituită. Conducerea AJPIS Ilfov - care are atribuţii clare de control şi autorizare a acestor centre”, a transmis premierul.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te