România, vulnerabilă la Marea Neagră. De ce avem nevoie de corvete noi și fregate armate

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 28.01.2022 - 18:22
România are o singură fregată armată, Fregata Mărășești, produsă înainte de 1989 cu echipamente sovietice Foto: navy.ro
România are o singură fregată armată, Fregata Mărășești, produsă înainte de 1989 cu echipamente sovietice Foto: navy.ro
Fregata Regele Ferdinand arată bine, dar nu are arme Foto: navy.ro
Fregata Regele Ferdinand arată bine, dar nu are arme Foto: navy.ro

Gen. (r) Virgil Bălăceanu, fost șef al Brigazii Multinationale din Sud-Estul Europei, a explicat la Newsweek Live de ce este vulnerabilă România la Marea Neagră și de ce este importantă realizarea capacității de apărare în această zonă geografică.

SHARE

Gen. (r) Virgil Bălăceanu, fost șef al al Brigazii Multinationale din Sud-Estul Europei a arătat că spațiul Dobrogei, ca deschidere la Marea Neagră poate fi o vulnerabilitate destul de serioasă la adresa României.

Citește și: Sute de trenuri militare cu trupe ruse în desfășurare. Johnson: „Va fi o nouă Cecenia”

"Vulnerabilitățile sunt mai multe, însă m-aș opri asupra unui spațiu geografic care poate să fie o vulnerabilitate destul de serioasă la adresa României și mă refer la spațiul Dobrogei, ca deschidere a României la Marea Neagră.

Citește și: Rusia ar putea inspecta baza de la Deveselu. Propunerea a fost făcută de NATO și transmisă Moscovei

O vulnerabilitate este descrisă prin nerealizarea unei capacități de apărare absolut necesare.  E vorba despre mult cunoscutul program al corvetelor multifuncționale.

La ora actuală, legat de spațiul maritim în apele teritoriale în zona economică exclusivă, trebuie să ne gândim la resursele energetice, mai ales în condițiile unei crize energectice atât de acute ca cea de astăzi. Trebuie să ne gândim la faptul că Mare Neagră reprezintă acum, dar mai ales în viitor, un furnizor de energie pentru România.

O zonă pe care trebuie să o avem sub control potrivit dreptului internațional, dar trebuie să avem și forța militară care să ne permită un asemenea lucru", a spus gen. Virgil Bălăceanu. 

Citește și: NEWSWEEK LIVE Gen. Virgil Bălăceanu, despre vulnerabilitățile militare ale României și situația rezerviștilor

Fregata Regele Ferdinand arată bine, dar nu are arme Foto: navy.ro

România are doar o fregată armată, produsă înainte de 1989 cu tehnică sovietică

Generalul a arătat că, în momentul de față, avem doar o fregată armată și patru corvete vechi, toate produse înante de 1989 și care au tehnică de proveniență sovietică.

"La ora actuală nu avem acestă forță, pentru că cele două fregate (Regina Maria și Regele Ferdinand n.r.) nu sunt armate. Pentru că nu putem să vorbim despre o capacitate a lor de reacție, în condițiile în care au ca mijloc de luptă un singur tun de 76 de mm.

La ora actuală, capacitatea aceasta am descrie-o prin ceea ce a realizat industria românească înainte de 1989. Este vorba despre fregata Mărășești și cele patru corvete  care sunt realizate tot în șantierelul naval de la Mangalia. Trebuie să ținem seama că sunt înarmate cu rachete și cu torpile, iar sistemul de comunicații și mai ales sistemul de cercetare/supraveghere provin din Federația Rusă ceea ce reprezintă o altă vulnerabilitate.

Aș face o paralelă, alături de bunăvoința președintelui francez, care a anuțat, că Franța este gata să dizloce trupe pe teritoriul României, un lucru extrem de binevenit.

Pe de altă parte, tot legat de Franța, să sperăm că se va încheia în mod fericit semnarea contractului pentru realizarea celor patru corvete multifuncționale și modernizarea celor două fregate, o capacitate absolut necesară pentru controlul spațiului maritim și pentru apărarea costieră în zona Dobrogei", a spus generalul Virgil Bălăceanu.

  

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te