De ce avem deficit de doctori? Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Daniel Coriu, afirmă că cei aproximativ 3.800 de tineri cate termină facultăţi de medicină din România în fiecare an nu se regăsesc. în Colegiul Medicilor şi nici nu se ştie unde profesează.
”Dacă noi am creşte numărul cu 3000 pe an am umple deficitul foarte rapid”, a spus Coriu.
De ce avem deficit de doctori? ”Nu ştim nimic despre absolvenţii de facultate de medicină”
Preşedintele Colegiului Medicilor, Daniel Coriu, a explicat, joi seară, la o emisiune TV, care este situaţia medicilor care au solicitat eliberarea unui certificat profesional curent care să le permită să profeseze în străinătate.
Citește și: Europa rămâne fără medici. În România lipsesc peste 1.500 de doctori
”Începând cu 2016, înainte de creşterea salariilor, atunci era cam 1.500 pe an (medici care cereau certificate pentru a pleca din ţară – n.r.). După creşterea salariilor, din 2017, au început să scadă treptat.
În timpul pandemiei, 2020-2021 au ajuns la 700, apoi în 2022 a început să crească uşor, pe la o mie, anul trecut au fost în jur de 830 de astfel de certificate. Este vorba numai de intenţie, noi nu ştim dacă aceşti oameni au plecat, ei au cerut certificatul, nu ştim dacă s-a finalizat procesul”, a declarat Coriu.
”În schimb, noi nu ştim nimic despre absolvenţi, pentru că absolvenţii de facultate de medicină – şi vorbim de în jur de 3800 cu studenţi străini, e adevăra - nu ştim unde sunt, dar oricum nu-i regăsim în Colegiu. Dacă noi am creşte numărul cu 3000 pe an am umple deficitul foarte rapid. Nu se întâmplă acest lucru”, adaugă Daniel Coriu, conform news.ro.