Cutremurele în Vrancea nu se mai opresc. Gheorghe Mărmureanu explică ce va urma

DE Valentin Bolocan | Actualizat: 31.07.2024 - 17:52
Cutremurele īn Vrancea nu se mai opresc. Gheorghe Mãrmureanu explicâ ce va urma Foto: Profimedia images - Caracter ilustrativ

Cutremurele în Vrancea nu se mai opresc. Gheorghe Mărmureanu explică ce va urma. În ultima perioadă a avut loc o “salbă” de cutremure în zona Vrancea. Cele mai multe seisme s-au produs pe timpul nopții și au avut o intensitate mică.

SHARE

În ultima perioadă a avut loc o “salbă” de cutremure în zona Vrancea. Cele mai multe seisme s-au produs pe timpul nopții și au avut o intensitate mică. Ultimul a avut loc în ziua de 25 Iulie 2024, la ora 03:22:48 (ora locală a României) și s-a produs în zona seismică Vrancea – Buzău.

Este vorba de un cutremur slab cu magnitudinea 2.4, care a avut loc la la adâncimea de 142.8 kilometri. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 53km V de Focsani, 60km SE de Sfantu-Gheorghe, 61km NV de Buzau, 69km E de Brasov, 86km NE de Ploiesti, conform datelor Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Citește și: CUTREMUR în această dimineață în România. Activitatea seismică din Vrancea este intensă

Seismul de joi face parte dintr-o serie de cutremure care au avut loc în ultima vreme în Vrancea. Astfel, în ziua de 23.07.2024, 05:02:00 (ora României), s-a produs tot în Vrancea un cutremur slab cu magnitudinea ML 2.7, la adâncimea de 131.9 kilometri. Cutremurul s-a produs la 46km V de Focsani, 60km N de Buzau, 66km E de Sfantu-Gheorghe, 76km E de Brasov, 91km NE de Ploiesti.

Cutremurele în Vrancea nu se mai opresc. Gheorghe Mărmureanu explică ce va urma

Apoi, tot în ziua de 23.07.2024, dar la ora 01:28:45 (ora României), s-a produs în zonă  un cutremur slab cu magnitudinea ML 2.3, la adâncimea de 84.1 kilometri. Cutremurul s-a produs la 40km V de Focsani, 69km N de Buzau, 69km E de Sfantu-Gheorghe, 83km E de Brasov, 91km S de Bacau, 93km SV de Barlad, conform datelor datelor Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Citește și: Cutremur în România, vineri seara. Ce magnitudine a avut și unde s-a produs?

În fine o pereche de cutremure a avut loc în Vrancea și pe 17 iulie. Primul la ora 6,17 cu magnitudinea 2.5, la adâncimea de 129.1 kilometri, iar al doilea la ora 10,13 (magnitudine 2.7, la adâncimea de 128.8 kilometri). Coordonatele geografice ale celor două seisme au fost unele asemănătoare.

Nu este cazul de un seism major

Profesorul Gheorghe Mărmureanu, fost director general al INCDFP, membru al Societății Române de Fizică și al American Society of Civil Engineers - Mechanical Divsion, a declarat pentru Newsweek că această serie de cutremure nu trebuie să ne îngrijoreze, deocamdată. “Nu este nicio problemă. Aceste seisme nu prevestesc nimic. De fapt în zonă avem sute de seisme care nu înseamnă mai nimic. Încă nu este timpul pentru un mare cutremur. Vrancea este o zona care produce seisme mari după ce acumulează tensiuni. În acest moment nu este atât de încărcată pentru a produce un seism major. Tensiunile sunt în curs de acumulare în prezent”, a precizat Gheorghe Mărmureanu. Expertul a mai explicat că acest mare cutremur care va veni va face parte din seria de seisme precum cele din 1838 şi 1940. Vorbim de o ciclicitate aici în care s-au mai intercalat și seismele intermediare din 1802 sau din 1977.

În acest an, cea mai puternică mişcare tectonică, de magnitudine 4,3, a avut loc tot în judeţul Vrancea, în data de 15 ianuarie, la o adâncime de 74 de kilometri, iar anul trecut în data de 14 februarie s-a produs un seism de 5,7 în judeţul Gorj, la o adâncime de 6,3 kilometri.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te