Cum va fi afectată economia de criza mondială creată de coronavirus

DE Mihai Duță | Actualizat: 22.03.2020 - 15:17
Foto: Getty Images

În mod evident, la nivel global se va înregistra o scădere. Totul depinde însă de durata pandemiei.

SHARE

Economia mondială ar putea avea cea mai lentă creștere din 2009 până acum, din cauza focarului de coronavirus, potrivit Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). Experții OCDE au revizuit prognoza de creștere pentru 2020 la doar 2,4%, față de 2,9% .

Totodată, se apreciază că, în cazul în care pandemia va fi de lungă durată și mai intensă, creșterea economică s-ar putea reduce la jumătate, adică la 1,5% în 2020, din cauza suspendării activității în unitățile de producție ca urmare a izolării individuale a angajaților.

Într-o primă fază a epidemiei, s-a înregistrat o criză de cerere în anumite domenii precum transport sau turism, dar și în consum.

În continuare, în funcție de evoluția situației, se poate înregistra o criză și pe ofertă, din cauză că activitatea a numeroase companii este perturbată.

Producătorii auto sau de electronice anunță că vor avea probleme din cauza crizei de componente ca urmare a suspendării activității unor fabrici, în special în China.

În momentul de față, specialiștii urmăresc foarte atent modul în care se comportă economia Chinei. O redresare rapidă ar însemna efecte negative mai mici.

Companiile românești, nepregătite

Potrivit unui sondaj realizat de FRAMES prin chestionarea a 300 de companii, 72% dintre investitori au declarat că nu au un plan de risc pentru o asemenea situație, în timp ce doar 11% au afirmat că au dezvoltat un plan de continuitate al afacerii.

În ceea ce privește impactul asupra afacerilor, 57% au spus că epidemia, în stadiul actual, afectează derularea business-ului, dar nu sunt impactate procesele importante.

17% au afirmat că efectele economice ale COVID-19 blochează procesele importante de business/producție, iar 9% au declarat că impactul este unul major.

Consecințele inevitabile sunt : suspendarea activității, neplata salariilor sau insolvența.

„Se anunță scăderi de vânzări. Apocaliptice, pe alocuri. 80% din cifra de afaceri. Inclusiv în transporturi.

Rafturile goale și golite spun altceva. Românii cumpără și cer bunuri cu o isterie de nedescris. Zici că e Crăciunul în fiecare zi.

O să termine resursele curând, dacă nu le-au terminat deja. Irosind bani mulți pe bunuri considerate de ei utile în criză: hârtia igienică, mălaiul, uleiul, făina au fost vedetele acestor săptămâni.

Nu au mai rămas resurse pentru alte bunuri. Unele bunuri vor sta mai mult în rafturi până se vor găsi din nou resurse pentru ele. Sau când se va putea relua consumul (excursiile exotice, de exemplu).

Se vor consuma multe resurse în domeniul medical. Producția va fi afectată de indisponibilitatea forței de muncă dar și de raritatea în creștere a resurselor, materiilor prime, subansamblelor.

Presiunea va fi mai mare pe ramurile cu ciclu lung de producție și cu valoare adăugată mare.

Costul capitalului va mai putea fi redus câteva procente dar spațiul de manevră va fi destul de limitat (deja dobânda la Euro e real negativă de ceva vreme)“, a scris, pe pagina sa de Facebook, Cristian Păun, profesor în cadrul Academiei de Studii Economice.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te