Cum te pot îmbolnăvi analgezicele, luate în exces? Ce se întâmplă în corp atunci când le consumăm?

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 03.04.2024 - 17:31
Cum te pot îmbolnăvi analgezicele, luate în exces? Ce se întâmplă în corp atunci când le consumăm? - Foto: Profimedia / imagine rol ilustrativ

Cum te pot îmbolnăvi analgezicele, luate în exces? Ce se întâmplă în corp atunci când le consumăm? Iată ce spun specialiștii despre ce se întâmplă atunci când luăm prea multe analgezice.

SHARE

Cum te pot îmbolnăvi analgezicele, luate în exces? Ce se întâmplă în corp atunci când le consumăm? Iată ce spun specialiștii despre ce se întâmplă atunci când luăm prea multe analgezice.

Cum te pot îmbolnăvi analgezicele?

Dacă luați un medicament antiinflamator pentru o perioadă lungă de timp, medicamentul vă poate afecta grav flora intestinală. Cercetătorii efectuează studii clinice tocmai pe această temă. Iată ce au aflat.

Medicamentele antiinflamatoare utilizate în mod obișnuit, cum ar fi ibuprofenul și aspirina pot agrava simptomele anumitor boli dacă sunt luate în mod regulat sau în cantități mari, avertizează cercetătorii. Acestea pot afecta compoziția microorganismelor din intestin, ceea ce poate avea un efect negativ asupra bolii de bază. În cazuri extreme, aceste medicamente pot provoca chiar inflamații sau ulcere.

Citește și: Medicamentele hormonale ar putea creşte riscul de tumori cerebrale, potrivit unui studiu

O echipă de cercetători lucrează la un proiect multianual pentru a investiga de ce și cum analgezicele cele mai frecvent utilizate, cunoscute sub numele de AINS (medicamente antiinflamatoare nesteroidiene), pot provoca o perturbare a echilibrului microbiotei intestinale, cunoscută sub numele de disbioză.

Tractul intestinal găzduiește peste 100 de miliarde de microorganisme, cum ar fi bacterii, virusuri și ciuperci. Împreună, acestea se numesc microbiota intestinală (sau flora intestinală), iar rolul lor este esențial pentru funcționarea sănătoasă a organismului.

"Știm de mult timp că utilizarea excesivă a medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene poate perturba echilibrul florei intestinale, iar acum căutăm răspunsuri la ceea ce ar putea sta în spatele acestui proces, care este doar parțial înțeles", a declarat Zoltán Zádori, șeful Grupului de lucru gastrointestinal din cadrul Institutului de Farmacologie și Farmacoterapie.

Analgezicele sunt cele mai frecvent medicamente consumate de populație

Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, se numără printre cele mai frecvent utilizate medicamente din lume, peste 30 de milioane de persoane luându-le zilnic.

Este bine cunoscut faptul că bolile artritice cronice care afectează coloana vertebrală sau membrele și artrita reumatoidă sunt caracterizate de un dezechilibru al microbiotei intestinale care sunt asociate cu dezvoltarea acestor boli și cu agravarea simptomelor acestora.

Citește și: VIDEO Care sunt beneficiile postului intermitent și cum ne putem păstra tinerețea și sănătatea

O analiză a literaturii de specialitate a arătat că aceste anomalii bacteriene sunt foarte asemănătoare cu cele cauzate de analgezice. Acest lucru sugerează că starea indusă de medicamente poate contribui la accelerarea acestor boli și poate limita efectul terapeutic al medicamentelor pe termen lung.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te