Polonezii au reușit să găsească soluția pentru a utiliza bani europeni pentru investiții în Apărare și pot ajunge astfel la un buget de peste 4% din PIB. România, în schimb, se bazează pe fonduri proprii și nu depășește 2,4 din PIB.
Cum poate lua România bani pentru apărare prin PNRR, nu de la buget. Polonia are soluția
Concret, autoritățile din Polonia au decis redirecționarea fondurilor din Planul Național de Recuperare și Reziliență (PNRR) către Apărare (FBD). Fondul va funcționa în cadrul PNRR și va finanța, printre altele: investiții cu dublă utilizare în domeniul apărării, modernizarea industriei de apărare și dezvoltarea tehnologiilor inovatoare de apărare.
Citește și: România a cheltuit 2.670.000.000 € pe armament. Luăm 32 de avioane F-35. Lista completă
În acest scop, vor fi alocate până la 30 de miliarde PLN. Practic este vorba de aproximativ 7 miliarde de euro, sumă care poate fi revizuită în timp.
Realocarea fondurilor de la PNRR în scopuri de apărare este în concordanță cu prioritățile Comisiei Europene stabilite de președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, la 4 martie 2025, sub forma planului ReArm Europe.
De asemenea, este în conformitate cu concluziile Consiliului European din 6 martie 2025, care indică necesitatea intensificării acțiunilor pentru consolidarea capacităților de reziliență și de apărare ale statelor membre ale UE.
Obiectivele Fondului de Securitate și Apărare
Resursele Fondului pentru Securitate și Apărare vor fi alocate pentru consolidarea capacităților de apărare și a securității Poloniei. Acestea vor finanța:
-infrastructura și sectoarele legate de produse și tehnologii cu dublă utilizare (de exemplu, sisteme de comunicații securizate);
-infrastructura necesară pentru protejarea populației și infrastructura critică (de exemplu, adăposturi, securizarea rețelelor electrice);
-cercetare și dezvoltare în domeniul securității;
-modernizarea companiilor din sectorul militar și de securitate;
-securitate cibernetică, în special pentru administrațiile locale.
Fondul va avea posibilitatea de a investi în domeniile de sprijin rezultate din Regulamentul privind Facilitatea de redresare și reziliență (RRF), inclusiv reziliența economică și competitivitatea, transformarea ecologică și digitală.
Ce face România
„Datorită fondurilor europene, vom putea construi un instrument pentru finanțarea capacităților noastre de apărare. Acest lucru este de mare importanță, deoarece până de curând toată lumea, sau aproape toată lumea, se îndoia că fondurile europene vor putea servi direct apărării”, a declarat prim-ministrul Donald Tusk. Declarația vine în contextul în care Polonia a comunicat că vrea să investească peste 4,5% în apărare în acest an.
FOTO: Inquam Photos / Pascaneanu Dragos
Ministerul Apărării din România va avea alocat în acest an un buget de peste 42 de miliarde de lei (echivalentul a peste 8,4 miliarde de euro, ceea ce reprezintă 2,24% din PIB-ul României).
Citește și: Suedia trimite nave de război pentru a apăra infrastructura din Marea Baltică de amenințarea Rusiei